Od ovih namirnica vam mogu požutjeti zubi

Od ovih namirnica vam mogu požutjeti zubi

Kao što postoje namirnice koje pomažu izbjeljivanju zubi, postoje i namirnice koje podstiču žutilo zuba i njihovo kvarenje. Ne treba posebno naglašavati da takve namirnice valja izbjeći ako želite da zadržite svoj blistav osmijeh.

Šećeri su veliki neprijatelj zdravlju zuba, pogotovo velike količine koje se nalaze u slatkišima, na primjer tvrdim bombonima. Takve su namirnice posebno štetne jer osim šećera i njegovog lošeg uticaja, mogu tvrdoćom oštetiti zubnu gleđ ili čak slomiti zub. Donosimo popis namirnica koje su naročito loše za zube:

Led - Iako je ljeti led omiljen u različitim napicima, njegovo direktno konzumiranje može povećati osjetljivost zuba, a to dovodi do bržeg oštećenja. Umjesto da ga zadržavate u ustima, sačekajte da se više istopi u čaši.

Alkohol - Alkoholna pića isušuju usnu šupljinu. To je uzrok mnogih oralnih infekcija i bolesti.

Citrusi - Nevjerovatno su zdravi, ali prevelika konzumacija citrusnog voća može oštetiti zubnu gleđ. Tome možete doskočiti tako što ćete nakon jela popiti i čašu vode.

Kofeinski napici - Kao prvo, reći ćemo samo - kafa. Ona nije štetna za zdravlje zuba, ali neizbježno ostavlja žućkastu pigmentaciju. Ona se može ukloniti, ali pomoći nema ako u kafu dodate previše šećera. Tada je opasnost veća.

Gazirana pića - Mnogima omiljena Coca-Cola obiluje šećerom. Ako je pijete u velikim količinama, u ustima će se razviti mnoge bakterije koje se hrane šećerom. U vašim ustima će stvoriti kiselinu koja će zube činiti podložnijim kvarenju. 

Suvo voće - Suvo voće slično djeluje na zube kao bomboni. S obzirom na to da obiluje šećerom, ostaci se zadržavaju na zubima duže od ostataka druge hrane.

Dnevno.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Neiskorišćeno žumance

RECEPT
DANA

Piletina s pomorandžom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.