Koje sve vrste krunica za zube postoje i po čemu se razlikuju

Vrlo je važno da svako ko ima problem sa zubima posjećuje redovno stomatologa. Ovo se odnosi i na ljude, koji nemaju nikakvih problema, već jednostavno žele da vode računa o svom zdravlju. Naravno, sve to zavisi kako od uzrasta, tako isto i uopšteno od stanja samog organizma, ali i od određenih navika u ishrani i životu. Isto tako, značajnu ulogu u kvalitetu zuba ima i nasljeđe.

Koje sve vrste krunica za zube postoje i po čemu se razlikuju

Na svu sreću, danas je stomatologija značajno napredovala, pa postoji mogućnost ugradnje krunica za zube, onda kada je to potrebno. Na taj način će ljudi mnogo lakše moći da funkcionišu, jer će im biti ugrađene po potrebi metalne ili bezmetalne krunice za zube, to jest keramičke ili one koje podrazumijevaju kombinaciju porcelana i metala, odnosno porcelana i cirkonijuma.

Ipak, najbitnije je svakako redovno posjećivati stomatologa, te reagovati blagovremeno na sve promjene na zubima.

Koje sve vrste krunica postoje?

Odmah da razjasnimo, prema definiciji krunice za zube su zapravo presvlake ili navlake za zube, koje se koriste u situaciji kada je zub oštećen. Da bi on lijepo izgledao, ali i da bi čovjek mogao normalno da funkcioniše, koriste se različite vrste krunica.

Ako bismo želeli to da kažemo slikovitije, krunice za zube su zapravo kapice za zube, kako ih mnogi nazivaju. Dakle, jednostavno njima će biti presvučen, odnosno dodatno ojačan zub, koji je u određenoj mjeri oštećen.

U zavisnosti od toga da li su u pitanju metalne ili bezmetalne krunice, odnosno krunice drugih vrsta, zavisiće i način njihove ugradnje. Međutim, svakako treba naglasiti i to da postoje ljudi, koji krunice za zube jednostavno koriste iz čisto estetskih razloga. Naime, uz pomoć njih se može vrlo uspješno prekriti neprijatna pigmentacija zuba ili različite neravnine.

U suštini, krunice se u osnovi dijele prema materijalu od koga su načinjene.

Metalne krunice, kako im i sam naziv kaže, su izrađene od metala. To podrazumijeva zlato ili recimo paladijum, odnosno druge legure. U određenim slučajevima takve krunice za zube mogu biti izrađene i od metalnih legura hroma ili nikla, na primjer.

Treba naglasiti da su metalne krunice odličan izbor kada su zubi promijenili boju i postali skoro crni. U principu, tada je bolje koristiti njih nego krunice za zube od keramike.

Takođe postoje i keramičke krunice za zube ili bezmetalne koje su, kao što im i sam naziv kaže, izrađene od keramike. One se najčešće izrađuju u potpuno istoj boji kao i zubi.

Razlika između metalokeramičkih i keramičkih krunica za zube

Da napomenemo i da naravno postoji razlika između keramičkih i metalokeramičkih krunica. Naime, isključivo od keramike su sačinjene keramičke krunice, a za razliku od njih metalokeramičke podrazumijevaju kombinaciju ta dva materijala, tako da one imaju jezgro izrađeno od metala.

Kada su u pitanju bezmetalne krunice, to su zapravo keramičke, a one se smatraju možda i najboljim. U principu su izuzetno trajne, a sa estetskog aspekta se smatraju sjajnim izborom zato što vrlo lako mogu da budu izrađene u potpuno istoj nijansi kao i zubi.

Postoje i bezmetalne krunice za zube, koje podrazumijevaju korišćenje cirkonijuma, koji se smatra vrlo značajnim, opet sa estetskog aspekta. Naime, cirkonijum je metal koji se koristi čak i u izradi određenih djelova za putovanje u svemir, pa se u tom smislu smatra izuzetno trajnim. Takođe, još jedna od prednosti ovakvih krunica jeste i to što uspijevaju da budu usklađene sa prirodnom bojom zuba na najbolji mogući način.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.