Dolazi zima - Ovlaživanje vazduha

Dolazi zima - Ovlaživanje vazduha

Sve su nam bliže hladni dani, kada ćemo aktivirati naše klime, radijatore na struju, centralna grijanja... Zima ima mnoge čari, ali uz nju često vežemo i tegobe poput prehlade, promuklosti, suvoće kože i usta.. Uzrokuje ih suvi vazduh kao posljedica zagrijavanja stambenih i kancelarijskih prostora. Time se vazduh suši i relativna vlažnost vazduha se smanjuje na ekstremno nizak postotak (čak ispod 20%), što je vrlo opasno po ljudsko zdravlje. Disajni organi su najviše na udaru, pa je posljedica toga, sušenje sluzokože sinusa, nosa i ždrijela, što posebno neugodno osjećamo ujutro, kada se probudimo suvih usta i grla.

Ali, veliki deficit vlage uzrokuje i druge probleme: uništavaju se slike i druga umjetnička djela, rasušuju parketi i namještaj, tepisi, odjeća i druga tekstilna vlakna usred suvoće vazduha lako pucaju i stvaraju veće količine prašine. Uz to, niža vlažnost vazduha utiče na povećanje energije zagrijavanja prostora, jer osjećaj ugodnosti kod niske vlažnosti zahtijeva višu temperaturu u prostoru. Kao normalno stanje preporučuje se relativna vlažnost vazduha od 45% do 50%.

Za postizanje optimalne vlažnosti i kvalitetne mikroklime prostora potrebno je koristiti uređaje za ovlaživanje vazduha, kojih na tržištu ima raznih veličina, kapaciteta; na struju, sa USB kablom (punjenje preko računara). Cijene se kreću od 20-ak eura, pa do 400,500 i više. Na vama je da odlučite koji ćete kapacitet, koje punjenje i koja cijena je najpovoljnija za vaš kućni budžet, ali biste svakako trebali razmisliti o nabavci jednog ovakvog zimskog drugara.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.