Uzroci nervoze i kako ih eliminisati na jednostavan način

Nervoza, anksioznost, depresija i zabrinutost izazvane su stresom kroz koji čovjek prolazi gotovo svakoga dana, a predstavljaju i pitanja koja su veoma aktuelna posljednjih godina, jer mogu biti uzročnici različitih, ozbiljnih i hroničnih stanja i bolesti.

Međutim, da bismo se riješili nervoze, moramo se prvo dobro upoznati sa njom, odnosno saznati čime je prouzrokovana, pa shodno tome i primjenjivati “terapiju” i nastojati da poboljšamo stanje. Na taj način možemo preduprediti nervozu u budućnosti.

U ovom tekstu potrudićemo se da odgovorimo na najčešća pitanja vezana za otklanjanje nervoze.

Uzroci nervoze i kako ih eliminisati na jednostavan način

Šta je nervoza i koji su njeni simptomi?

Nervoza se javlja kao prirodna reakcija na nepoznate, iritirajuće - stresne situacije.

Kada nismo sigurni hoćemo li se dobro snaći u nekom zadatku, ne uspijevamo da se izborimo sa problemom koji se tiče lično nas ili treba da se “suočimo” sa nepoznatom okolnošću ili osobom, naše tijelo počinje da proizvodi visoke količine kortizola - hormona stresa.

Stres vrlo često umije da se manifestuje niotkuda, dovoljno je samo da se loše osjećamo u vezi nečega ili da razmišljamo o nečemu što nam stvara nelagodu. Nema osobe koja bar jednom u životu nije osjetila teskobu, neobjašnjiv strah, unutrašnji nemir, stezanje u grudima ili “knedlu” u grlu. Još neki simptomi stresa su i:

 • Znojenje ruku
 • Kratki uzdasi
 • Drhtanje ruku i klecanje koljena (napetost mišića)
 • Tikovi, a često i grčevi (najprije u predjelu stomaka)
 • Problemi sa koncentracijom (rasijanost).

Ovo su najčešći simptomi stresa i pokazatelji da kortizol počinje sve više i više da se luči u našem tijelu.

Dobra vijest je da za ovaj problem postoji manje ili više jednostavno rješenje, i da je potrebno samo da naučimo nekoliko trikova koji će biti od velike važnosti za ublažavanje ili potpuno pobjeđivanje stresnih osjećanja.

“Vježbe” koje uspješno smiruju nervozu

Naše tijelo sa godinama postaje sve manje imuno na stres, ali ipak do neke mjere zadržava sposobnost za samoregulaciju hormonskog disbalansa, prije svega kobnog kortizola. Pri tome, tijelu je potrebna mala pomoć. Prvo što treba da uradite je da naučite da, barem u osnovnim crtama, prepoznate stresne situacije i da nađete načine da se izborite sa njima.

Omogućite tijelu dovoljno sna

Mirniji i kvalitetniji san uvijek dobro dođe umornim mišićima i preopterećenoj psihi. Ako znate da ste pod stresom, prvo pokušajte da ga se oslobodite tako što ćete se naspavati. San je prvi korak u podsticanju normalne nivelacije hormona.

Ukoliko vam to ne polazi za rukom, prirodne kapsule za miran san i umirenje mogu pomoći da opustite mišiće i da san lakše dođe. Na ovaj način pomažete nervnom sistemu da se opusti a mozgu brže da se uspava.

Dobra priprema je pola posla

Ako znate da vas čeka neka javna prezentacija ili izlaganje pred većim brojem ljudi, onda je dobro da se unaprijed pripremite za to šta i kako treba govoriti. Stanite pred ogledalo, ili pred prijatelja dok izlažete, trudite se da budete sigurni u to što govorite - vjerujte u to.

Kada smo sigurni u posao koji radimo (riječi koje izgovaramo) mnogo je lakše da ostanemo koncentrisan i odolimo ometanju. Dobra priprema ili sigurnost u ispravnost odluke daje nam “vjetar u leđa” da se suočimo sa situacijom koja u nama izaziva nervoznu ustreptalost.

“Natjerajte” tijelo da luči adrenalin

Signal tijelu da luči malo adrenalina možete dati na razne, neagresivne načine. Osnovu ove stavke čini briga o svom tijelu, ali i sveukupnom zdravlju. Najbolji način da damo kvalitetan “boost” metabolizmu i adrenalinu je vježbanjem u teretani.

Redovni treninzi možda nisu najlakši način da se trenutno oslobodimo stresa, ali su jedini i najbolji način da se sa stresom pozdravimo na duže staze. Takođe, odlazak na masažu pokreće metabolizam masti i prokrvljenost kože, što rezultira boljim reakcijama mišića na stres.

Vježbe disanja i vizualizacije - najlakši način da se opustite

Kada osjetite da vam uzdasi postaju sve kraći, a neki osjećaj težine pritiska grudi - zaustavite disanje na 5 sekundi, a onda takođe tokom pet sekundi, lagano izdahnite na usta. Ovo je odlična vježba disanja, za koju naučnici kažu da djeluje direktno na hipotalamus i centralni dio našeg nervnog sistema, koji kasnije šalje “naredbu” mišićima da se opuste.

Osjetićete kako srčani otkucaji postaju ravnomjerniji i kako ukočenost u rukama i nogama počinje da vas napušta. Ovu vježbu možete ponavljati bilo kada, neprimjetna je, a napraviće čudo.

Takođe, od velike pomoći mogu biti tehnike poput joge ili meditacije.

Sjetite se trenutaka sreće

Vizualizacija nečeg što vam prija ili sjećanje na ista takva osjećanja koja vas podsjećaju na radosne trenutke su odličan i veoma jednostavan mehanizam odbrane od stresa.

Zamislite da ste na moru, da slušate talase, ili kišne kapi. Zamislite čak i svog ljubimca - osjećanja privrženosti i nežnosti pospješuju lučenje hormona sreće dopamina, koji nam je preko potreban u stresnim situacijama.

Nemojte se plašiti osjećaja nervoze - sagledajte širu sliku

Taman ste pomislili da ste uspjeli da pobijedite nervozu ili anksiozne napade, a onda ste se našli u novoj, nepoznatoj situaciji i onaj obeshrabrujući osjećaj je ponovo zakucao na vaša vrata. Ovo je jedna od najčešćih situacija kada ljudi ponovo “pokleknu” i prepuste se stresnim mislima.

Sada, kada ste uspjeli da okusite život bez nervoznih napada, veoma je vjerovatno da ste razvili mogućnost racionalizacije straha i sagledavanje šire slike stvari. Ovo će biti ključ vašeg uspjeha.

Namirnice koje smanjuju lučenje kortizola

Kada je organizam pod čestim naletima stresa, naše nervne ćelije reaguju. Tijelo to prepoznaje i počinje da luči veće količine moćnog kortizola, zbog kog se osjećamo još uznemirenije. Tako se izlažete većoj vjerovatnoći od problema sa gojaznošću, depresijom, oslabljenim pamćenjem, pa čak i srčanim bolestima.

Međutim, opustite se. Za sve probleme ovog tipa, postoji spas i u redovnoj i kvalitetnoj ishrani, u određenim namirnicama koje obiluju mineralima koji opuštaju mišće i regulišu nivo napetosti. Neke od njih su:

 • Led i hladni napici
 • Zeljasto povrće
 • Vitamin B
 • Vitamin C
 • Jaja
 • Riba i plodovi mora.

Zašto je bitno osloboditi se nervoze?

Kao što smo već napomenuli, nervoza ili anksiozno stanje mogu biti uzrok drugih, mnogo ozbiljnijih (nadasve psihičkih) promjena i stanja, što za posljedicu ima nastanak novih zdravstvenih problema.

Naše tijelo je sposobno da se odbrani od povremenog stresa, ali hronična briga i stres mogu ozbiljno da oštete i unište zdrave navike, zdravlje organa za varenje, izazivaju srčane smetnje i trajno oštećuju imuni sistem. Neadekvatna nivelacija ostalih vrsta hormona zbog “ludovanja” kortizola može se manifestovati i promjenama na koži, u vidu ekcema ili psorijaze.

Kada osjetite da vam svakodnevna iskustva počinju stvarati nervozu, ili prerastaju u anksiozne napade, počnite da razmišljate na način koji smo vam predložili, i potrudite se da u svoju svakodnevnu rutinu inkorporirate trening, zdravu ishranu i trudite se da razmišljate izvan kutije - u boljem svjetlu.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako patite od mučnine u vožnji...

RECEPT
DANA

Uštipci sa bananama

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.