Uz pomoć ovih namirnica možete izbijeliti zube!

Štetne životne navike koje svakodnevno upražnjavamo se, prije ili kasnije, odraze i na našu ljepotu, a prije svega na blistavost našeg osmjeha. Kafa koju ujutru pijete žureći na posao, pušenje, brza hrana, gazirana pića, samo su neki primjeri lošeg uticaja na naš organizam, u kom prvenstveno trpe zubi i usna duplja kao oni koji najprije dolaze u dodir sa nezdravim navikama. Zato je za izbjeljivanje zuba i cjelokupno oralno zdravlje dobro i preporučljivo u ishranu uvrstiti sljedeće namirnice.   

Uz pomoć ovih namirnica možete izbijeliti zube!

Zeleno povrće

Prirodno izbjeljivanje zuba može pokazati odlične rezultate ukoliko čips i druge grickalice zamijenite konzumacijom zelene salate, kelja i brokolija. Znamo da ovo nije uvijek tako jednostavno kao što izgleda, jer je industrijska hrana dostupna na svakom kiosku, ali možete se potruditi da ručak od zelenog povrća uveče pripremite kod kuće, te ga ponesete u školu ili na posao sjutradan. Ovakav obrok učiniće čuda za vaš imuni sistem, ali i za izbjeljivanje zuba, jer minerali koje sadrže ove namirnice sprječavaju nastanak mrlja.

Šargarepa

Grickanje svježe šargarepe eliminiše napade gladi, te se ovo povrće preporučuje i svima onima koji žele da izgube neki kilogram viška. Izuzetno djelotvorna za izbjeljivanje zuba, šargarepa čisti usnu duplju od zubnog kamenca i pomaže u održavanju prirodne kiselosti usne duplje, te se pokazuje kao višestruko korisna za organizam.

Jagode kao najbolji saveznik za izbjeljivanje zuba

Namirnica broj 1 za zdrave zube svakako su jagode, bilo da se odlučite da ih konzumirate (naravno, bez šećera, topinga i zaslađivača) ili da od njih pripremite smjesu za izbjeljivanje zuba. U prvom slučaju, jagode bi za bolje rezultate trebalo konzumirati sitno isjeckane, kako bi tokom žvakanja vršile i funkciju čišćenja usne duplje. Ako se odlučite da od njih napravite prirodnu pastu za izbjeljivanje zuba, izgnječenim jagodama dodajte dvije – tri kapi limuna, nanesite smjesu na zube i ostavite da djeluje dva minuta, te isperite pastom za zube kako biste neutralisali voćne kiseline.

Jabuke i jabukovo sirće

Jabuke su voće broj 2 na listi namirnica za izbjeljivanje zuba, zato što njihov sastav blagotvorno utiče na eliminaciju štetnih bakterija koje izazivaju karijes i mrlje na zubima. Grickanje jabuka pomoći će vam u održavanju higijene usne duplje, ali morate voditi računa da nakon toga obavezno operete zube ili uzmete žvaku bez šećera, jer voćne kiseline poseduju veliki potencijal za uništavanje zubne gleđi. Jabukovo sirće takođe je preporučljivo za izbeljivanje zuba, ukoliko ga koristite kao tečnost za ispiranje usta, svake večeri prije pranja zuba. Dovoljno je da jednu kašiku pomiješate sa čašom vode i ovom mješavinom isperete usnu duplju, da bi se brzo pokazali rezultati.

Mliječni proizvodi

Svima je poznato da su mliječni proizvodi dobri za zube jer sadrže kalcijum, neophodan za jačanje svih kostiju u tijelu, pa tako i zuba. Za izbjeljivanje zuba, od svih mliječnih proizvoda najdelotvorniji su nemasni jogurt i tvrdi bijeli sir. Jogurti sa niskim procentom masti održavaju prirodnu baznu kiselost usne duplje, dok konzumacija tvrdog sira čisti bakterije koje se zadržavaju između zuba. Takođe, za izbjeljivanje zuba preporučljivo je dodati malo mlijeka u kafu, kako bi se štetnost ovog crnog napitka za ljepotu našeg osmeha bar donekle neutralizovao.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.