Vruća ili hladna voda za tuširanje - šta je bolje?

Vruća ili hladna voda za tuširanje - šta je bolje?

Tuširanje je osnovni dio tjelesne higijene. Neke osobe vole da se tuširaju vrućom, a neke hladnom vodom. Svaki tip tuširanja donosi određene prednosti za zdravlje. Evo kako vaša svakodnevna rutina tuširanja utiče na zdravlje.

Prednosti tuširanja vrućom vodom

Tuširanje vrućom vodom može ublažiti bolove u mišićima. Pustite da vruća voda teče niz vaša ramena, vrat i leđa kako biste ublažili bolove ovih delova tijela.

Neka istraživanja su pokazala da tuširanje vrućom vodom može pospiješiti oslobađanje oksitocina i smanjiti nivo stresa. Stoga, kada je dan bio stresan, istuširajte se vrućom vodom.

Tuširanje vrućom vodom može pomoći u ublažavanju simptoma gripa i prehlade. Takođe može pospiješiti iskašljavanje i razrijediti sluz.

 

Prednosti tuširanja hladnom vodom

Tuširanje hladnom vodom je dobro za tijelo. Barem 5 minuta tuširanja hladnom vodom može povećati nivo energije. Na taj način ćete odmah promijeniti tjelesnu temperaturu, smanjiti umor i pospiješiti koncentraciju.

 
Istraživanja su pokazala da tuširanje hladnom vodom, u periodu 2-3 minute, može ublažiti simptome depresije.

Tuširanje hladnom vodom je bolje za vašu kosu i kožu. Vruća voda može isušiti kosu i kožu, dok hladna pomaže u hidrataciji kože i kose, kao i prevenciji ispucanih vrhova.


lifeconnect.info

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.