Koja hrana nam daje, a koja oduzima energiju?

Na svakom koraku se nudi brza hrana. Mnogi ne mogu da odole iskušenju, pa često jedu takvu hranu, no ona niti daje dovoljno hranjivih materija, niti dovoljno energije. Ukoliko jedete pogrešne stvari vremenom ćete narušiti zdravlje. Na šta posebno treba paziti?

Koja hrana nam daje, a koja oduzima energiju?

Hrana i piće koji oduzimaju snagu

 1.  Vještački zaslađivači
Nakon probave stvaraju se niskokalorični šećerni alkoholi kao što su manitol, sorbitol i xylitol. Oni uznemiruju želudac i može doći do nadimanja i stvaranja gasova što oduzima energiju. Ne koristite ili ograničite žvakače gume sa vještačkim zaslađivačima. Osim šećernog alkohola, i samo žvakanje podstiče gutanje vazduha što dodatno dovodi do stvaranja glasova u probavnom traktu.

2. Industrijski prerađena hrana
Čokoladice ili vreća čipsa daje ekspresnu dozu energije, ali procesuirana hrana brzo prolazi u krv što znači da dolazi do naglog talasa energije i jednako tako naglog pada.

3. Nikad ne jedite samo slatko
Čokoladicu ili neki dezert pokušajte uvijek da jedete nakon obroka u kojem su bili zastupljeni proteini i masnoće. To će usporiti apsorpciju šećera i spriječiti nagle promjene šećera u krvi.

4. Nedovoljan unos vode
Ako ste dehidrirani, volumen krvi pada pa se u ćelije mišića i vitalnih organa prenosi manje kiseonika zbog čega se možete osjećati izmoreno.

5. Naveče pijete alkohol
Ne samo da alkohol dovodi do dehidracije, on ometa i san ako ga pijete tri do četiri sata prije spavanja.

6. Energetski napici
Većina energetskih napitaka sadrži kofein, šećer i mnoga hemijska jedinjenja koji će vam naglo dati snagu. Ali to će kratko trajati, a zatim kreće nagli pad energije.


Hrana i piće koji daju snagu

1. Zdrave masnoće
Avokado, orašasti plodovi, maslinovo ulje i druge zdrave masti olakšavaju probavu, a nadimanje je manje vjerojatno. Ipak, jedite ih u umjerenim količinama.

2. Integralna hrana
Manje je više. Jedite integralne namirnice što je češće moguće (voće, povrće, orašasti plodovi, grah, mahunarke, integralne žitarice) i uvijek se odlučite za najmanje procesiranu verziju zapakovane hrane, koja ima najkraći popis sastojaka. Kada su u pitanju tjestenine i hleb, pogledajte je li prvi navedeni sastojak integralno pšenično brašno. Namirnice koje su najbliže svom prirodnom stanju snabdjeće vas mnogo mirnijom, dugotrajnijom rezervom energije.

3. Dovoljno vode na dan
Uz svaki obrok popijte, pijuckajući pomalo, 2,5 dl vode. Uživajte i u jagodama, dinji, ananasu ili lubenici za doručak. Voće bogato vodom pomoći će vam da jutro ne krene u deficitu H2O.

4. Energetske pločice
Napravite energetsku pločicu kod kuće, od zobi, meda, orašastih plodova i grožđica. Ili kupite neku s vrlo kratkim popisom sastojaka.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bubuljice i aspirin

RECEPT
DANA

Džem od jagoda

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.