Koji su najčešći uzroci proliva kod djece i kako se izboriti sa njima?

Zamislite da ste na putovanju sa svojom porodicom, uživate u lijepom vremenu i zanimljivim aktivnostima, kada odjednom vaše dijete počne da se žali na bol u stomaku. Dijareja je jedna od najgorih stvari koja može da zadesi vaše dijete, a i vas, pogotovo dok uživate na godišnjem odmoru.

Koji su najčešći uzroci proliva kod djece i kako se izboriti sa njima?

Dijareja je ne samo neprijatna i bolna, već i opasna, jer može dovesti do dehidracije i komplikacija, koje mogu ugroziti zdravlje vašeg djeteta. Postoje različiti mogući uzročnici ovog problema, ali najčešći i najopasniji je jedan virus, koji se zove po svojoj karakterističnoj rotaciji.

Rota virus kao najčešći i najopasniji uzrok proliva kod djece

Da li znate koji je najčešći i najopasniji uzrok proliva kod djece?

Ne, nisu bakterije, niti alergije. To je rota virus, nevidljivi neprijatelj koji se krije na svakom koraku i koji se lako prenosi sa osobe na osobu, pa čak i sa životinje na osobu. Rota virus se može naći na prljavim rukama, igračkama, posuđu, hrani, zaprljanoj vodi, ali i drugim predmetima. Ovaj virus je veoma otporan i može preživjeti na različitim površinama i temperaturama.

Rota virus napada crevnu sluzokožu i izaziva zapaljenje i oštećenje crijevnih ćelija, što dovodi do vodenastog proliva, povraćanja, bolova u stomaku, groznice i gubitka apetita. Rota može dovesti do ozbiljne dehidracije, koja može ugroziti život djeteta. Dehidracija se manifestuje kao suva usta, usne i koža, smanjeno mokrenje, umor, razdražljivost i smanjenje tjelesne težine. Ako primijetite ove znakove kod vašeg djeteta, odmah potražite medicinsku pomoć.

Koji su ostali poznati uzroci dijareje kod djece?

Osim rota virusa postoje i drugi mikroorganizmi koji mogu da izazovu dijareju, kao što su bakterije i paraziti. Neki od najčešćih bakterijskih uzročnika proliva kod djece su ešerijiha koli (Escherichia coli) i salmonela, dok je od parazita to gardija lambia (Giardia lamblia).

Pored mikroorganizama, postoje i drugi faktori koji mogu da izazovu proliv kod djece, poput alergija ili raznih netolerancija na određenu hranu. Alergija može da izazove proliv, ali je često praćena i drugim simptomima poput osipa, oticanja, svraba i otežanog disanja, dok je intolerancija osim proliva često praćena i drugim simptomima poput nadutosti, gasova, grčeva i mučnina.

Kako da prepoznate i liječite proliv?

Proliv se kod djeteta prepoznaje po tome što dijete ima tri ili više tečnih stolica u toku jednog dana. Dijareja je često praćena i drugim simptomima, poput povraćanja, bola u stomaku, temperaturom i gubitkom apetita. Kako uzroci mogu biti različitog porijekla, važno je utvrditi tačan uzrok kako bi se primijenilo adekvatno liječenje. U većini slučajeva, dijareja kod djece se liječi simptomatski, što znači da se liječe samo simptomi, a ne uzrok.

Simptomatsko liječenje proliva kod djeteta podrazumijeva sljedeće stavke:

  • Redovna hidratacija. Ovo je najvažniji dio liječenja jer dijete gubi dosta tečnosti i elektrolita kroz stolicu i povraćanje, a vrši se tako što se djetetu daje dovoljno vode, a u nekim slučajevima i rehidracioni rastvori koji sadrže šećer i so, koji pomažu u nadoknadi izgubljenih elektrolita i minerala. Hidratacija se može davati na usta, ako dijete može da pije, ili intravenski, ako dijete ne može da pije ili je jako dehidrirano.
  • Ishrana. Ishrana je drugi važan dio liječenja proliva kod djeteta, jer dijete gubi dosta hranljivih materija kroz stolicu i povraćanje. Doktori preporučuju laganu i blagu hranu koja neće dodatno iritirati probavni sistem. To su obično banane, pirinač, jabuka, tost, supa, jogurt i sl.  U ovom slučaju se preporučuju manji, ali češći obroci kako bi se spriječilo preopterećenje želuca i crijeva.
  • Ljekovi. Ljekovi se primjenjuju samo u slučajevima kada je organizam opterećen jakim bolovima i grčevima, a daju se isključivo uz konsultaciju sa pedijatrom.

Kako da zaštitite dijete od dijareje?

Dijareja kod djece može biti veoma neprijatna i opasna, ali se i lako može spriječiti njena pojava. Postoje mjere prevencije koje možete preduzeti da zaštitite vaše dijete od proliva, ili da smanjite rizik od infekcije i komplikacija. Te mjere se odnose na higijenu, ishranu, kao i vakcinaciju.

Redovna higijena je jedna od najvažnijih mjera za prevenciju pojave proliva kod djece, jer se upravo većina uzročnika prenosi oralnim putem. U ovom slučaju se higijena odnosi na čistoću ruku, hrane i vode.

Druga najvažnija mjera je ishrana. Nije rijetka pojava da se uzročnici dijareje nađu u hrani, kao ni ta da dijete pojede nešto što nije baš pogodno za njegov probavni sistem. Zbog čega je važno izbjegavati uličnu hranu ili onu koja se skladišti i prodaje u nehigijenskim uslovima. Hranu treba kupovati u provjerenim prodavnicama i birati je prema roku trajanja i deklaraciji.

Vakcina je još jedna važna mjera koja može spriječiti pojavu dijareje kod djece. Vakcinacija protiv rota virusa, koji se smatra i najčešćim uzročnikom ovog problema se preporučuje već od 6 nedjelje života odojčeta. Vakcina trenutno nije obavezna mjera, ali je mnogi pedijatri preporučuju zbog komplikacija koje sam virus može izazvati. Svakako bi trebalo da se konsultujete sa izabranim pedijatrom prije nego što se odlučite na ovaj korak.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste očistili bubanj veš mašine...

RECEPT
DANA

Lazanje sa piletinom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.