Gdje je za djecu bolje da odrastaju: Grad ili selo, pitanje je sad!

Odrastanje djece je najteži i najvažniji izazov i zadatak roditeljstva. Dok su djeca mala mi odlučujemo umjesto njih, upravljamo njihovim životom i brinemo o njima. 

Gdje je za djecu bolje da odrastaju: Grad ili selo, pitanje je sad!

Kada se prvi put susretnemo sa roditeljstvom naš pogled na svijet se mijenja u potpunosti. Ono što nam je nekada bilo zabavno i zanimljivo, kao što su česti noćni izlasci, šetnja po kiši ili kupanje u moru ili na rijeci u martu, sada postaje opasno i rizično. Zato roditelji uvijek imaju dilemu kada je riječ o mjestu odgajanja svoje djece, jedni smatraju da je grad pravo mjesto za odrastanje djece dok drugi smatraju da je manje urbana sredina idealna za njihovu djecu.

Prednosti i mane odrastanja djece u gradu

Oni koji smatraju da je grad pravo mjesto za odrastanje njihove dece i prije nego što se ona rode već pretražuju odgovarajuće stanove. Jednostavno ukucaju u pretraživač: prodaja stanova Podgorica, prodaja stanova novogradnja novi beograd, prodaja stanova Vračar ili stanovi preko Morače, ne razmišljajući mnogo o tome da li je to pravo mjesto za odrastanje djece. U većini slučajeva grad je stvarno dobro mjesto za djetinjstvo jer pored velikog broja parkova, dječijih igrališta i drugih zanimljivosti koje imaju svi gradovi, dijete ima mogućnost upoznavanja velikog broja ljudi što pomaže socijalizaciji djece. Takođe, škole i vrtići su u svakom većem kvartu, što je još jedna prednost odrastanja u gradovima.

Neki smatraju da djeca koja odrastaju u gradu, a naročito u velikim centrima, su u prednosti u odnosu na ostalu djecu koja djetinjstvo provode na selu ili manje urbanoj sredini. To je zato što smartaju da se gradska djeca bolje snalaze u različitim situacijama od djece sa sela. Međutim, odrastanje u gradu može da bude kontra-produktivno. Koliko mogućnosti i prednosti isto toliko i opasnosti i mana. Veća je vjerovatnoća da će gradska djeca, uslijed uticaja sredine i društva, probati neku vrstu nedozvoljenih supstanci ili probati alkohol i cigarete u ranoj mladosti.

Prednosti i mane odrastanja djece na selu

Glavna prednost odgajanja djece na selu, i zašto se porodice u najvećem broju slučajeva odlučuju na selo, je zdrav život i prirodno okruženje. Djeca odrasla na selu su zdravija, jer se hrane isključivo voćem i povrćem proizvedenim u bašti domaćinstva, te mesom i mliječnim proizvodima bez aditiva i drugih industrijskih supstanci koje su hrani koja se prodaje u marketima obavezan sastojak. Dokazano je da se čovjek bolje osjeća u prirodnom okruženju drveća, trave i domaćih životinja. Većina djece koja su porasla na selu smatra se “neiskvarenom”, a tu se prvenstveno misli na njihovu naivnost i nevinost što i jesu vrline. Ovo se međutim ne može reći za djecu iz grada koja su prošla razne “ulične škole”, ali se i ovo smatra vrlinom gredske djece. Djeca sa sela često do škole moraju da putuju i po nekoliko sati i to uglavnom pješke po raznim vremenskim uslovima. Pored toga, nije retkost da se susretnu sa nekom zmijom, lisicom pa čak i vukom. Dostupnost informacija, odnosno informisanost djece na selu nije ništa manja nego kod djece odrasle u gradu. Upotreba informacionih tehnologija je doprinijela da se informacijama može pristupiti skoro sa svakog mjesta i sa raznih uređaja.

Idealno mjesto za odrastanje djece ne postoji. Neka mjesta nude određene prednosti, a druga neke druge prednosti. Ne treba ni čuvati dijete pod “staklenim zvonom”, ali svakako treba dobro razmisliti što je najbolje za vaše dijete.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.