Meditacija - put ka prihvatanju sebe…

Meditacija - put ka prihvatanju sebe…

Ljubav je ono što cijelog života tražimo. Ono  čemu težimo, što nas pokreće, ispunjava.  Često ljubav tražimo od drugih, a ona je zapravo prisutna svo vrijeme u nama samima i čeka da je otkrijemo. Da bi živjeli po pravilima ljubavi treba da upoznamo, prihvatimo i zavolimo sebe. Put ka upoznavanju svog pravog bića možete započeti praktikovanjem meditacije.

Cilj meditacije  je da naučimo da “zavirimo” u sebe , dobijemo odgovore od prirode, iz prve ruke od nas samih, na svako postavljeno pitanje, kao i da osjetimo potpuni mir kojim dopunjavamo našu životnu energiju. Ne postoji starosna granica za praktikovanje ove tehnike. Mogu je praktikovati djeca već od 5 godina, mladi, odrasli ili oni u trećem životnom dobu.

Šta je potrebno naučiti da bi se meditiralo:

1. Savladati tehnike disanja (pranayame)
Dah je moćno sredstvo za upravljanje umom i pomaže pri uklanjanju stresa i toksina iz tijela i vrlo je značajan za naše emotivno, mentalno i fizičko stanje.

2. Savladati vježbe koncentracije kojima se um dovodi u stanje bez misli
Naš um neprekidno radi i proizvodi veliku količinu misli kojih smo ponekad svjesni, ali uglavnom nismo u stanju propratiti rad našeg uma. Kroz vježbe koncentracije koje se koriste u  meditaciji dovodimo um u stanje mirovanja, što nam donosi potpuni, duboki mir.

3. Savladati položaje tijela (asana) u kojima se meditira
Od položaja tijela zavisi protok energije tokom meditacije i zato je najbitnije držati kičmu pravo. Postoji nekoliko asana (položaja tijela) u kojima se meditira, a najčešće se meditacija radi  u položaju turskog seda , polulotosa ili lotosa.

 

Meditacija se može praktikovati više puta dnevno. Idealno je da se praktikuje ujutru kad ustanete za lijep početak dana i uveče, prije spavanja, kako bi se oslobodili nagomilanog stresa koji smo tokom dana nakupili. Ukoliko praktikujete meditaciju u trajanju od 30 do 60 minuta dnevno očekujete sljedeće benefite:

Na fizičkom nivou poboljšanje zdravstvenog stanja

 • Povećava se imunitet redovnim čišćenjem toksina kroz pranayame. Samim tim smanjuje se sklonost od oboljevanja od raznih virusnih  i bakterijskih infekcija.
 • Bolji ritam spavanja i nestanak nesanice. Ukoliko u toku dana osjetite gubitak energije i imate potrebu za spavanjem dovoljno je da  se meditira 15-tak minuta i umor će nestati kao da ste spavali  1 sat.
 • Smanjuje se nivo hormona stresa tako da se osjećate opuštenije, a samim tim  u značajnoj mjeri smanjujete rizik od pojave oboljenja čiji je glavni uzrok nastanka upravo stresa

 Na emotivnom nivou

 • Povećanje samopouzdanja. Kroz upoznavanje sebe povećava se i vaše samopouzdanje jer postajete svjesni svojih sposobnosti.
 • Povećanje kreativnih sposobnosti. Kroz praksu meditacije otkrivate svoje skrivene talente i postajete u potpunosti svjesni svojih kapaciteta.
 • Mijenja se vaš odnos prema okolini – porodici, prijateljima, kolegama. Kroz bolje upoznavanje sebe gradite  bolji osjećaj zajedništva i ostvarujete mnogo kvalitetnije i bolje međuljudske odnose.

Na mentalnom nivou

 • Otpuštanje depresije
 • Otpuštanje bola, tegoba, fobija
 • Smanjenje agresivnosti i negativnih misli
 • Osjećaj radosti i ispunjenja u životu

     Na duhovnom nivou

 • Rast i razvoj koji donosi bogatiji duhovni život

Benefita od meditacije ima još mnogo, a ukoliko počnete sa redovnim primjenjivanjem ove drevne istočnjačke tehnike ubrzo ćete i sami uvidjeti promjene u svom životu  i početi da  uživate u vašim trenucima potpunog mira,  oslobođeni i rasterećeni od svih problema i obaveza.

Tekst pripremio: Aum centar - Jedinstvo ljubavi

Prijavite se za besplatno predavanje u AUM CENTRU u Podgorici,  07. marta  sa početkom u 19.00h,  na temu KAKO MEDITIRATI.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.