Nekom svekrva, a nekom svekr(i)va

Nekom svekrva, a nekom svekr(i)va

Po nepisanom pravilu vaš odnos sa njegovom majkom često je težak. Ili je naglašeno distancirana ili je usiljena prijateljica. Evo pet klasičnih slučajeva i savjeta kako da se ponašate:

Svaka treća žena ima velikih problema sa majkom svog partnera. Sa ocem je uvijek manje problema ili ih uopšte nema. Majka u odgoju uvijek ima glavnu ulogu. Proces u kojem sin želi da raskine „pupčanu vrpcu“ kojom je vezan za majku njoj vrlo teško pada.

SAVEZNICA: Ona je u početku oduševljena novom prijateljicom svog sina, cijeni je, sa njom ima određene planove vrlo često bez sina. Ona posredstvom vas ostvaruje svoje ciljeve: „Reci mu neka obuče nešto lijepo. Tebe će poslušati.“, ili „Ne čini li ti se da previše pije?“ Ko nakon takvog provociranja utiče na partnera, čini grešku jer će doći do problema.

• Savjet psihologa: Najbolje sredstvo je otvorenost – objasnite majci da niste spremni da učestvujete u njenim manevrima. I partner takođe mora biti upoznat sa majčinim zahtjevima. Ukoliko partner stvarno ima mane, on mora sam da ih promjeni. Partnerka u tome mora da ga podrži, a ne da sklapa pakt sa njegovom majkom, i to najčešće iza njegovih leđa.

SVEZNALICA: Ona zna kako će šnicla biti sočnija, gdje je odjeća najjeftinija, kad je najbolje vrijeme za ljetovanje i kako se najbolje brinuti o djeci. Ona ne krije da je u svim životnim situacijama kompetentnija od snahe, jer šta je 20 i više godina odgovaralo njenom sinu, ne može se tako lako promijeniti. Naravno, ona zna da on sada živi sopstveni život, ali ne može se sa tim pomiriti.

• Savjet psihologa: Ko se upusti u borbu, stvoriće još više materijala da produbi konflikt. U ovakvoj situaciji najbolje je reagovati trezveno, a ne osjećati se ugroženo. Na primjer „Tako sočne šnicle nisam jela nigdje, ali bih radije isprobala novi recept.“ Ukoliko ova priča ne prođe, pomoći će jedino rečenica: „U potpunosti shvatam šta ste htjeli, ali mi smo odlučili drugačije.“

REZERVISANA: Kada dođe u posjetu, razgovora samo sa svojim sinom. Zove ga telefonom, dok za vas ima samo nekoliko stereotipnih rečenica. Njena distanca uznemirava i vrijeđa. Uzrok je često beznačajan. Teškoće u konverzaciji često nastaju zato što je majka nesigurna, baš kao i partnerka njenog sina. Ili, ona je mnogo voljela bivšu djevojku svog sina i teško joj je da se navikne na novu osobu.

• Savjet psihologa: Napravite prvi korak, koji će razbiti napetu atmosferu, nazovite je ili posjetite. Ukoliko odnos ostane i dalje hladan, ništa neće pomoći. Ono što se može učiniti je smanjiti viđanja na što manju mjeru. Nemojte prebacivati partneru kako je njegova majka nemoguća, to će škoditi vezi. Svaki čovjek osjetljiv je na opaske o svojoj porodici, pogotovo majci.

PRIVRŽENA: Njena je rečenica: „Nikada nemate vremena za mene!“. Ona bi najradije svakodnevno dolazila u posjetu, peglala košulje svoga sina, kuvala za njega i tako „pomagala“ paru. Ukoliko oni to odbiju, razboljeće se, a u najboljem slučaju postaće depresivna i pokušaće svom miljeniku da nametne osjećaj krivice. Delikatan je to slučaj, pogotovo ukoliko je majka razvedena ili udovica.

• Savjet psihologa: Rešenje u ovom slučaju može biti samo kompromis, jer ukoliko sin odbije majčine ljubaznosti, majka „pada u komu“. Stoga treba učiniti obrnuto, majku uključiti u društvo, poslati je na grupni izlet i tako joj dati priliku da sklopi nova poznanstva.

INTRIGANTNA: Pakosna vrsta privržene majke. Ona nastoji da pokaže kako partnerka sve radi pogrešno, od posla do čuvanja djece. Uzrok takvom ponašanju je strah da će zauvijek izgubiti sina.

• Savjet psihologa: Otvoreni razgovor se u ovakvom slučaju ne može izbjeći. Osnovno je da on mora biti na strani svoje partnerke i to majci mora jasno dati do znanja.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.