Znamo li dovoljno o morskoj soli?

Najveća razlika između morske i kuhinjske soli je u tome što kuhinjska sušenjem na više od 650 stepeni Celzijusa mijenja svoju hemijsku strukturu pa ne sadrži potrebne elemente i minerale kao prirodna so.

Znamo li dovoljno o morskoj soli?

U morskoj soli, uz natrijumov hlorid, nalazimo osamdesetak različitih elemenata u tragovima poput kalijuma, magnezijuma i mangana, zato će ona učiniti čuda za vaše zdravlje, kožu i kosu.

1. Morska so je alkalizator koji pomaže u balansiranju nivoa kiseline u tijelu te tako uklanja potencijalne rizike fatalnih bolesti.

2. Može ojačati imunološki sistem, a tada tijelo postaje otpornije na razne autoimmune bolesti poput gripe, alergije i sl.

3. Ima značajne efekte na kardiovaskularni sistem. Naučnici su dokazali da redovno uzimanje morske soli raspršene u vodi može znatno da smanji nivo lošeg holesterola u tijelu. Takođe, drži krvni pritisak pod kontrolom i normalizuje nepravilan rad srca.

4. Poremećaji metabolizma, poput dijabetesa, mogu se uspješno tretirati i liječiti morskom solju jer ona pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi.

5. Više od 20 posto natrijuma u našem tijelu nakuplja se u kostima, koje se, pak, oštećuju zbog nedostatka minerala u krvi i tjelesnim tečnostima. Dodavanjem morske soli u ishranu možete izbjeći i usporiti osteoporozu.

6. Morska so takođe je korisna za sistem za disanje, a minerali i oligoelementi te strukturni djelovi algi koje sadrži morska voda pomažu u oporavku sluznice. Morska voda ima blagi antiseptički i antibakterijski efekat, što se pripisuje ionima kalcijuma i magnezijuma.

7. Dobar je izvor kalijuma (koji olakšava funkcionisanje mišićnih vlakana), pa morska so tako blagotvorno djeluje na grčeve.

8. Morska so se smatra prirodnim pročišćivačem krvi. Sadrži veliku količinu vitamina C koji djeluje kao antioksidans i uništava slobodne radikale. Magnezijum, pak, omogućava efikasno djelovanje antioksidansa. Tako morska so omogućava detoksikaciju ćelija kože apsorbujući sve otrovne materije iz njih.

9. Kako so izvlači toksine iz tijela, koža postaje meka i zdrava. Zato kupke s morskom solju mogu poboljšati njen tonus. Takva će kupka podstaći i izlučivanje suvišne vode iz kože i vezivnog tkiva, čime se sprječava nakupljanje suvišne tečnosti, pa koža postaje čvršća, glatkija i zdravija.

10. Morska so je puna vitamina i minerala od vitalne važnosti za pravilnu ishranu ćelija. Te hranjive materije mogu poboljšati ćelijski metabolizam (izmjenu materija i energije), održavati tkivo hidratizovanim, podstaknuti cirkulaciju na samoj površini kože te povećati snagu ćelijske membrane.

11. Kalcijum pomaže u čišćenju začepljenih pora na koži.

12. Morska so idealna je kao prirodni piling kože jer njena tekstura pomaže u uklanjanju gornjeg sloja odumrlih ćelija kože.

13. Prirodni je lijek za masnu kosu. Morska so može apsorbovati višak ulja iz vaših uvojaka čineći ih glatkim i lijepim.

14. Uz pomoć mnogih minerala prisutnih u morskoj soli, kosa će dobiti željeni volumen, a vaši će uvojci s lakoćom poskakivati. Štaviše, morska sol može pružiti dovoljno hranjivih materija folikulima, koje će učiniti mekšim.

15. Morska so izvrsna je u borbi protiv peruti. Djeluje direktno na kožu i sprečava njenu suvoću.

 

zadovoljna.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Gušće trepavice

RECEPT
DANA

Punjene pileće šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.