Nauči kako da uradiš samopregled grudi

Pridruži se kompaniji Avon u borbi protiv raka dojke!

Oktobar, mjesec borbe protiv raka dojke, je na izmaku. Proteklih sedmica organizovane su različite kampanje i aktivnosti sa zajedničkim ciljem da se podigne svijesti o važnosti redovnih pregleda grudi. Jedna od njih je i kampanja „Pokaži da ti je stalo“, koju je organizovala kompanija Avon, u saradnji sa NVO „Zdrava Dona Montenegrina“, uz podršku Ministarstva zdravlja.

Nauči kako da uradiš samopregled grudi

Danas pitamo - da li si poslušala njihov savjet i uradila pregled grudi?

Ako je tvoj odgovor da - bravo! Čestitamo ti na odgovornom odnosu prema svom zdravlju. Sigurno si zapamtila da su redovni pregledi grudi važni, jer rano otkrivanje raka dojke značajno povećava šanse za njegovo izlječenje. Ako je tvoj odgovor ne – poručujemo ti da nije kasno i da pregled možeš uraditi već danas. Posjeti svog izabranog ljekara i traži uput za ultrazvučni pregled grudi. Dok čekaš zakazani termin, predlažemo da uradiš samopregled grudi, koji traje kraće od 15 minuta.

Samopregled grudi se radi jednom mjesečno i traje kraće od 15 minuta

Prvi korak: Lezi i stavi ruku ispod glave. Jagodicama prstiju pritisni dojku i prelazi preko nje kružnim pokretima. Koristi tri nivoa pritiskanja tokom pregleda, lagani pritisak da osjetiš tkivo ispod kože, srednji da bi osjetila tkivo koje je malo dublje i jači pritisak da bi se osjetilo tkivo koje je blizu dojke i rebara.

Drugi korak: Prelazi preko dojke u koncentričnim krugovima od spoljašnje ivice dojke do bradavice.

Treći korak: Stani ispred ogledala sa rukama na bedrima i pogledaj da li na dojkama postoje promjene u obliku, veličini ili bilo kakvo ulegnuće. Cijeli postupak ponovi na drugoj dojci.

 

Dok se samopregledi dojke preporučuju jednom mjesečno, ultrazvučne preglede je poželjno raditi najmanje svake dvije godine počev od 30. godine života, a svakih 12 mjeseci kada žena ima preko 40. godina. Snimanje dojke na mamografu treba započeti između 40. i 50. godine starosti i sprovoditi svake dvije godine.

 

Priključi se kampanji kupovinom proizvoda sa ružičastom vrpcom

Rak dojke je najčešći oblik raka kod žena. Prema posljednjim dostupnim podacima, u Crnoj Gori godišnje od raka dojke oboli oko 350 žena, od kojih svaka treća izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Kao društveno odgovorna kompanija, Avon je pokrenuo kampanju kako bi zajedno sa partnerima i Avon damama, porazio zabrinjavajuću statistiku. U okviru kampanje “Pokaži da ti je stalo”, Kliničkom centru Crne Gore Avon je donirao ultrazvučni aparat za pregled grudi, vrijedan blizu 30 000 eura. Novac je prikupljen prodajom specijalnih proizvoda sa ružičastom vrpcom, od kojih je cjelokupan bruto profit namijenjen fondu akcije za borbu protiv raka dojke. Ukoliko želiš da pomogneš da što više žena dobije priliku da uradi ultrazvučni pregled i sazna više o prevenciji raka dojke, možeš da podržiš kampanju kupovinom proizvoda sa ružičastom vrpcom iz Avon brošure! 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.