Kako da pomoću jelovnika smanjite holesterol

TLC režim ishrane eliminiše kilograme i loše masnoće iz krvi. Ovaj plan podrazumijeva uzimanje što više povrća, voća, integralnih žitarica i bijelog mesa.

Kako da pomoću jelovnika smanjite holesterol

Visok loš holesterol u krvi i višak kilograma možete pobijediti TLC dijetom. Ovaj režim ishrane bazira se na unošenju namirnica koje snižavaju povišeni nivo holesterola, kao što su integralne žitarice i velike količine voća i povrća. Pored toga što smanjuje nivo štetnih masnoća u krvi za osam do 10 odsto, ovaj jelovnik smanjuje i rizik od pojave srčanih bolesti. TLC dijeta preporučuje se i osobama koje imaju predispozicije za dobijanje dijabetesa tip 2, jer doprinosi smanjenju nivoa insulina u krvi.

Tokom TLC režima ishrane trebalo bi da uzimate neprerađene ili namirnice koje nisu previše prerađene. Crveno meso i mesne prerađevine u potpunosti izbacite iz upotrebe, a umjesto njega uzimajte ćuretinu, piletinu i ribu. Svakoga dana trebalo bi da jedete namirnice koje sadrže proteine, a tokom nedelje dozvoljeno je pojesti najviše dva jajeta. Sir, mlijeko i ostali mliječni proizvodi su dozvoljeni, dok margarin nikako ne dolazi u obzir zbog hidrogenizovanih masti koje sadrži. Preporučuje se uzimanje povrća bogatog vlaknima kao što su pasulj, grašak, sočivo, kako bi se kilogrami što prije otopili.

Da bi TLC režim ishrane imao potpuni efekat savetuju se i bavljenje nekim sportom, plesom ili svakodnevno vježbanje u trajanju od pola sata.

PRIMJER JELOVNIKA

PRVI DAN

Doručak: musli od cijelog zrna sa obranim mlijekom i čaša svježe cijeđenog soka od pomorandže

Užina: jedna kruška

Ručak: 100 g grilovane piletine sa smeđim pirinčem i salatom od paradajza

Užina: šaka indijskog oraha

Večera: salata od tunjevine

 

DRUGI DAN

Doručak: smuti od banane i šolja niskomasnog mlijeka

Užina: jabuka

Ručak: porcija graška

Užina: šaka neslanih badema

Večera: salata sa paradajzom i maslinama

 

TREĆI DAN

Doručak: parče hljeba od cijelog zrna, premazana puterom, krastavac i list kačkavalja

Užina: šaka kokica

Ručak: porcija ribe sa povrćem pripremljenim na pari

Užina: čaša kefira

Večera: porcija grčke salate

 

novosti.rs

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.