Ovi mitovi o kosi su frizerima i dermatolozima smiješni

Kosu ne smijete da perete svaki dan jer će se brže mastiti. Svake večeri prođite četkom kroz kosu 100 puta. Kad iščupate jednu sijedu, narašće dvije...Svi smo bezbroj puta čuli ovakve savjete za lijepu kosu, ali stručnjaci se na takve mitove samo slatko smiju, jer, naravno, nisu tačni.

Ovi mitovi o kosi su frizerima i dermatolozima smiješni

Beauty High okupio je grupu frizera i dermatologa i skupio popis mitova koji njima zvuče suludo.

1. Ako iščupate jednu sijedu, na tom mjestu narašće dvije
"To jednostavno nije tačno. Ljudi to misle jer sijede dlake znaju da budu čvršće pa pokrivaju veću površinu.", kaže Dr  Mariwalla.

2. Kosu treba četkati svaki dan sa 100 poteza kako bi bila sjajnija i gušća

Netačno. "Da bi podstakli cirkulaciju i  sjaj četkanje je potrebno, ali to postižemo već sa 15-20 pokreta četkom po kosi. Više od toga može oštetiti kosu ili dovesti do ispadanja.", tvrdi Dr Bank.

3. Ako rijeđe perete kosu, biće manje masna

"Tip kose, baš kao i proizvodnja sebuma, zavisi od genetike i hormona. To nećeš promijeniti češćim ili rijeđim šamponiranjem", poručuje PR brenda Rogaine, Dr Doris Day.

4. Bijele mrvice na tjemenu su perut
"Ne mora biti.", kaže Jonathan Elkhouri. "Vrlo često riječ je o suvom tjemenu i mrtvoj koži koja otpada. Vrlo je važno da se ustvrdi radi li se o suvom tjemenu ili peruti. Perut je žućkaste boje i dolazi uz masno vlasište, dok su mrtve ćelije bijele i čvršće. Tretiranje suvog vlasišta proizvodima za perut može samo pogoršati stanje."

5. Ako želite da kosa raste, morate je šišati svakih 6 sedmica
"Često šišanje neće ubrzati rast kose jer kosa raste iz tjemena, a ne s krajeva...Šišanje će pomoći da kosa izgleda zdravije, no nikako neće ubrzati proces rasta.", objašnjava stilistica za kosu Sarah Potempa.

 

index.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.