Koliko ljepota osmijeha zavisi samo od oralne higijene

Kada odete bilo kom stomatologu, u ordinaciji uglavnom možemo vidjeti razne edukativne materijale koji nas upućuju na to koliko je lijep osmijeh važan ne samo za izgled već i za zdravlje. Mada nekako je izgled uvijek u prvom planu, jer na tim raznim slikama, posterima, plakatima možemo uglavnom vidjeti blistav osmijeh.

Koliko ljepota osmijeha zavisi samo od oralne higijene

Svako od nas se makar jednom zapitao da li su ti zubi na slikama i fotografijama zaista plod dobre oralne higijene ili su ipak rezultat fotošopa ili nekih estetskih korekcija. Imate pravo da pomislite da je sve od ovog nabrojanog.

Da li genetika stoji iza blistavog osmijeha?

Svi smo upoznati s tim koliko genetika utiče na nas, u ovom ili onom trenutku. Da vidimo kakva je situacija kada su zubi u pitanju. Po pitanju izgleda, ali i kvaliteta zuba, nasljedni faktor definitivno ima određenu ulogu. Ali ipak u tom kontekstu valja spomenuti i navike od prvih dana, odnosno veoma ranog djetinjstva. Naime, kada je roditelj svjestan da genetika nije naklonjena, djetetu treba da usadi sve dobre obrasce u oralnoj higijeni i nauči ga da ih se pridržava striktno. To podrazumijeva njegu desni bebe i prije izbijanja prvih zuba. Mliječni zubi se nerijetko zanemaruju pod izgovorom da se oni svakako mijenjaju, pa higijena nije važna. To je potpuno pogrešno – mliječni zubi su vrlo važni za to kako će se razvijati stalni zubi. Zaključak je da su dobre navike obavezne, naročito ako genetika nije bila baš darežljiva.

Nije sve prirodno, naročito otkad su se pojavili viniri za zube

Kada shvatimo da bjelina naših zuba nije ni približna onoj koju imaju lica sa malih ekrana i reklama, a baš bismo željeli da i naše lice krasi takav osmijeh, shvatamo da za to treba i nešto preduzeti. Naravno, prva adresa je tada stomatolog, koji će nas uputiti u to kako da uz njegovu pomoć do takvog osmijeha dođemo. Kako često nije samo boja zuba kritična, već tu i tamo poneki nedostatak u obliku, razmaku i slično, obično se traži rješenje koje podrazumijeva da se jednim udarcem ubije više muva. Kada ti nedostaci nisu veliki, predlog stomatologa su viniri za zube – navlake koje se postavjaju minimalno invazivnim načinom koje predstavljaju i brzo i lako i bezbolno rješenje za sjajan osmijeh.

Postoje i drugi načini – izbor zavisi od potreba

Za svaku intervenciju koja je u stomatologiji pre svega estetske prirode neophodno je da svi zubi budu zdravi, da bi mogli da budu dobra osnova za sve ono što će od „radova“ uslijediti. Kada je samo izbjeljivanje u pitanju, ono se danas najčešće obavlja laserom, ili čak kod kuće posebnim pastama, uz obavezan nadzor stomatologa prethodno. Zatim, kako je gubitak jednog pa čak i više zuba čest u našoj populaciji uslijed raznih oboljenja, ali često i nemara, za uljepšavanje osmijeha rješenje se nalazi u ugradnji implanata, koji prestavljaju žiivotno rješenje, ali samim tim nekima i finansijski nedostižno. Viniri za zube su tu na zlatnoj sredini, samo što se njima ne mogu rješavati veći nedostaci, a moraju i da se nakon određenog vremena obnavljaju.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.