Simptomi rane trudnoće i kako ih prepoznati

Žene koje žele da zatrudne, kao i one koje to nisu planirale, sa uzbuđenjem i nervozom iščekuju simptome rane trudnoće. Izostanak menstruacije je glavni znak da je do začeća vjerovatno došlo ali samo pod uslovom da žena ima redovne menstrualne cikluse.

Simptomi rane trudnoće i kako ih prepoznati

Simptomi rane trudnoće mogu biti identični predmenstrualnim tegobama, zato u nastavku teksta pročitajte kako da ih pravilno registrujete.

Kada počinju simptomi rane trudnoće?

Simptomi rane trudnoće kod nekih žena mogu se javiti odmah nakon začeća, dok neke žene uopšte neće imati simptome tokom prvih nekoliko nedjelja. Ukoliko ste trudni, prvi znaci trudnoće mogu biti:

 • Blagi grčevi i tačkasto krvarenje

Javljaju se zbog implementacije jajne ćelije u matericu. Ovo krvarenje javlja se obično u isto vrijeme kad se očekuje naredna menstruacija, pa može dovesti do zabune. Ovaj simptom rane trudnoće ne javlja se kod svih žena.

 • Izostanak menstruacije

Smatra se glavnim simptomom trudnoće ukoliko imate redovne cikluse. Ukoliko to nije slučaj, a sumnjate da ste trudni, najbolje je da uradite test trudnoće kod kuće.

 • Umor i promjene raspoloženja

Umor i pospanost tokom rane trudnoće javlja se zbog povišenog nivoa progesterona. Zbog hormonalnih promjena takođe dolazi i do čestih promjena raspoloženja.

 • Jutarnja mučnina

Jutarnja mučnina i povraćanje obično se javljaju između 4. i 6. nedjelje trudnoće i dostižu vrhunac oko 9. nedjelje nakon začeća. Iako se naziva jutarnja mučnina, može se pojaviti bilo kada tokom dana.

 • Averzija prema hrani ili pojačan apetit

Averzija prema određenoj hrani ili pojačan apetit su simptomi rane trudnoće kod velikog broja trudnica.Trudnica može osjećati gađenje prema određenoj hrani ili imati neodoljivu želju za konzumiranjem određenih namirnica.

 • Peckanje ili bol u grudima

Peckanje ili bol u grudima mogu biti slični promjenama sa grudima pred očekivanu menstruaciju. Ukoliko su ovi simptomi izraženiji nego obično, to može biti znak da je do začeća došlo.

 • Učestalo mokrenje i zatvor

Učestalo mokrenje i zatvor su simptomi trudnoće koji nastaju zbog pojačanog rada bubrega i sporijeg varenja. Oba simptoma mogu pratiti cijelu trudnoću.

 • Pojačana vaginalna sekrecija

Pojačana vaginalna sekrecija javlja se u ranoj trudnoći kod velikog broja žena. Sekret je vodnjikav, blijedo-žute boje i blagog mirisa.

 • Povišena bazalna temperatura

Ukoliko je bazalna temperatura povišena i nakon što prođe period očekivane menstruacije,  to je jedan od pouzdanijih znakova rane trudnoće.

Ostali simptomi trudnoće

 • Promjene u krvnom pritisku

Promene u krvnom pritisku kao simptomi trudnoće javljaju zbog proširenja krvnih sudova zbog čega pritisak pada, dok visok pritisak može ukazivati na neke zdravstvene probleme.

 • Gorušica

Gorušica u trudnoći nastaje zbog opuštanja ventila između želuca i jednjaka, uslijed čega dolazi do curenja želudačne kiseline i izazivanja gorušice. Posebno je izražena pred sam porođaj.

 • Ubrzan rad srca

Aritmije su česte u trudnoći zbog uticaja hormona. Obično se javljaju od 8 do 10. nedjelje.

 • Promjene na grudima i bradavicama

Ove promjene javljaju se između 4. i 6. nedjelje trudnoće. Grudi su osjetljive i otečene zbog hormonalnih promjena. Promjene u bradavicama javljaju se oko 11. nedjelje i uključuju promjenu boje areole u tamniju boju.

 • Bubuljice i akne

Bubuljice i promjene na koži lica nastaju zbog uticaja hormona. Neke žene imaju probleme sa aknama i bubuljicama tokom cijele trudnoće

 • Povećanje tjelesne težine

Iako je povećanje tjelesne težine neminovno u trudnoći, obično se vezuje sa drugo i treće tromjesečje, ali neke trudnice počinju da se goje odmah nakon začeća.

Ukoliko su i kod vas prisutni ovi simptomi trudnoće, možete uraditi test za utvrđivanje trudnoće kod kuće. Iako su ovi testovi uglavnom pouzdani, nekad može doći do omaške pa je najbolje da posjetite ljekara i definitivno se utvrdite da li ste trudni ili ne.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.