Hormoni o kojima žene treba sve da znaju

Od njih zavisi sve. Koliko ćemo biti gladne, zimogrožljive, depresivne, vesele, umorne... Da li ćemo imati celulit, kakav će nam biti ten.

Hormoni o kojima žene treba sve da znaju

Kako nešto tako malo, kakva je većina žlijezda u našem organizmu, može da diktira i naše raspoloženje, i naš mjesečni ciklus, i gustinu kose, i nivo šećera u krvi, i apetit, i nivo energije, i metabolizam...

Može!

Jer žena je hormonsko biće. Njeno zdravlje i ljepota zavise mahom od hormona.

„Te iste male žlijezde određuju i koliko ćemo i kako spavati, da li ćemo imati celulit, kakav će nam biti ten. Od njih sve zavisi, a o njima tako malo znamo“, kaže prof. dr Sintija Stuenkel sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u San Dijegu.
Vrijeme je da se to promijeni i zato vas upoznajemo sa pet hormona koje luče neke od najvažnijih žlijezda u našem organizmu, tjelesnim procesima koje oni regulišu, ali i sa tegobama koje se javljaju usled hormonskog disbalansa.

Hormoni štitne žlijezde

Uloga: Štitna žlijezda luči dva glavna hormona – trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), a problem nastaje zbog njihove premale ili prevelike proizvodnje. Ovi hormoni regulišu tjelesnu temperaturu, metabolizam, rad srca i funkcionisanje nervnog sistema, utiču i na izgled i kvalitet kože. U oba slučaja dolazi do brojnih poremećaja u organizmu.

Znak da nešto nije u redu: Pojačano ili smanjeno lučenje hormona štitne žlijezde odražava se na rad srca, metabolizam, nervni sistem, a kod žena i na reproduktivnu sposobnost. Hipertireoza ili pojačano lučenje hormona manifestuje se kroz ubrzan puls, iznenadno lupanje srca, učestale stolice, brzo i lako zamaranje, poremećaj spavanja i mršavljenje. Za smanjeno lučenje hormona karakteristično je gojenje i zimogrožljivost. Psihički problemi mogu da se jave u oba slučaja, a najčešće je riječ o zaboravnosti koju okolina uoči mnogo prije nego oboljela osoba.

Progesteron

Uloga: Reguliše funkcionisanje nervnog sistema i moždane funkcije, reguliše nivo šećera u krvi, odgovoran je za zdravlje urinarnog trakta, čuva gustinu kostiju, reguliše nivo vode u organizmu, osigurava zdrav san, štiti organizam u stresnim situacijama, pretvara masti u energiju, reguliše proizvodnju hormona štitne žlijezde i priprema organizam za trudnoću i porođaj.

Znak da nešto nije u redu: Ukoliko nivo progesterona u organizmu znatno osciluje, dolazi do pojačanog opadanja kose, hroničnog umora, poremećaja menstrualnog ciklusa, pojačane želje za slatkišima i gojenja, usporavanja metabolizma, naglih promjena raspoloženja, preskakanja srca, gubitka koštane mase.

Hormoni paratiroidne žlijezde

Uloga: Regulišu krvotok i rad organa, sprečavaju gubitak kalcijuma iz kostiju. Hormoni paratiroidne žlijezde takođe pomažu sintezu vitamina D.

Znak da nešto nije u redu: Grčevi u rukama i nogama i aritmija ukazuju na manjak hormona paratiroidne žlijezde, dok su simptomi povišenog nivoa hormona dehidratacija, stvaranje kamenja u bubrezima i osteoporoza.

Kortizol

Uloga: On progovara iz nas kad smo pod stresom, potpomaže pamćenje, reguliše nivo šećera u krvi, sprečava dehidrataciju organizma i upalne procese.

Znak da nešto nije u redu: Zajapurenost, pojačano opadanje kose, maljavost lica, osteoporoza i poremećaj menstrualnog ciklusa.

Grelin

Uloga: Grelin je poznat kao hormon gladi i hormon apetita, signalizira da je vrijeme za uzimanje hrane. Kad njegov nivo u organizmu poraste, javlja se snažna, urgentna potreba za hranom. Pokreće lučenje želudačne kisjeline i želudačnih sokova, bez kojih nema normalnog varenja.

Znak da nešto nije u redu: Osjećate glad ubrzo nakon obroka, ne osjećate nikakvo zadovoljstvo ni tokom jela ni nakon njega. Do poremećaja nivoa ovog hormona dolazi usled manjka sna i previše stresa.

 

blic.rs

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Palenta za gurmane

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.