Ovi znaci ukazuju na to da vam je oslabljen imunitet

Gdje god se okrenete vidite ljude koji kašlju ili su im nos i oči crveni i iritirani od prehlade. Da li ćete baš vi biti sljedeći kojeg će uhvatiti slični simptomi?

Sada kada je sezona prehlade i gripa u punom jeku sigurno želite da vaš imuni sistem bude dovoljno jak da se bori protiv mikroba na koje svakodnevno nailazite. Međutim, ako ste primijetili da ste često bolesni, da se često osjećate umorno i pospano, to može da znači da imate oslabljen imuni sistem.

Ovi znaci ukazuju na to da vam je oslabljen imunitet

Ovo su znakovi upozorenja i šta možete učiniti da biste pojačali svoj imuni sistem.

Vaš nivo stresa je nevjerovatno visok

Nije slučajnost da ste skloni prehladama nakon završenog velikog projekta na poslu ili nakon burne emocionalne situacije u kući. Naučno je dokazano da dugotrajni stres može da oslabi reakcije imunog sistema. To je zato što stres smanjuje koncentraciju limfocita u tijelu - bijelih krvnih zrnaca koja pomažu u borbi protiv infekcije. Što je niži nivo limfocita u tijelu, to je veći rizik da ono bude zaraženo virusom.

Često ste prehlađeni

Potpuno je normalno da odrasli kijaju i da prolaze kroz dvije ili tri prehlade svake godine. Većina ljudi preleži prehladu za nekoliko dana.  Za to vrijeme imunom sistemu je potrebno tri do četiri dana da razvije antitijela i da počne da se bori protiv mikroba.  Međutim, ako vas prehlada hvata često - ili predugo traje - to je jasan pokazatelj da se vaš imuni sistem bori da održi korak.

Imate čestih problema sa stomakom

Ako imate česte dijareje, muči vas nadutost ili zatvor, to takođe može biti znak da je vaš imuni sistem ugrožen.

Istraživanja pokazuju da se skoro 70 posto vašeg imunološkog sistema nalazi u vašem probavnom traktu. Korisne bakterije i mikroorganizmi koji tamo žive brane crijeva od infekcija i podržavaju imunološki sistem. Mala količina ovih korisnih bakterija u crijevima znači da veću opasnost od virusa, hronične upale, pa čak i od autoimunih poremećaja.

Rane vam sporije zarastaju

Vaša koža je pametna. Nakon što dobijete opekotinu, posjekotinu ili ogrebotinu, koža prelazi u režim kontrole oštećenja. Vaše tijelo deluje na zaštiti rane tako što šalje krv bogatu hranljivim materijama do mesta povrede kako bi pomogla da se koža obnovi.

Ovaj proces zarastanja zavisi od zdravih imunih ćelija. Ali, ako je vaš imuni sistem trom, koža ne može da se regeneriše. Umjesto toga, vaše rane značajno sporije zarastaju.

Imate česte infekcije

Ako vam se čini da se često borite sa infekcijama, možda vam vaš imuni sistem poručuje da nešto nije u redu. Znaci mogućeg imunog deficita kod odraslih uključuju:

-        Četiri infekcije uha u jednoj godini;

-        Razvijanje pneumonije dva puta tokom jednogodišnjeg perioda;

-        Hronični sinusitis ili više od tri epizode ​​bakterijskog sinusitisa godišnje;

-        Potrebno je više od dva kursa antibiotika godišnje.

Osjećate se umorno sve vreme

Ukoliko spavate dovoljno i pored toga i dalje patite od iscrpljenosti, isplati se da razmotrite da li vaš imuni sistem pokušava da vam kaže nešto.

Kada se vaš imuni sistem bori, tada vaš nivo energije pada. Razlog tome je zato što vaše tijelo pokušava da sačuva energiju kako bi podstaklo vaš imuni sistem da se bori protiv mikroba.

Kako ojačati imunitet

Ako su vam navedeni znakovi upozorenja poznati, potrebno je da imunom sistemu posvetite dodatnu pažnju. Nekoliko promjena načina života i nove navike mogu prirodno održati vaš imuni sistem jakim i zdravim:

-        Hranite se uravnoteženo;

-        Spavajte dovoljno;

-        Vježbajte redovn;

-        Vodite računa i higijeni;

-        Održavajte zdravu tjelesnu težinu;

-        Redukujte stres;

-        Prestanite sa pušenjem ukoliko već niste;

-        Ukoliko postoji potreba, koristite redovno sirup za podizanje imuniteta.

Vaš imuni sistem je ključ dobrog zdravlja, pa što više možete učiniti da ga zaštitite, to bolje.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Pica pogača

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.