Kako očistiti nar?

Obožavano jesenje voće s kojim muku mučimo kada je riječ o čišćenju
 
Nar se odlikuje intenzivno crvenom bojom i divnim slatkim ukusom, a smatra se jednim od najbogatijih izvora blagotvornih antioksidanata. Međutim, mnogi od njega odustanu jer tokom čišćenja zrna, njegovi antioksidanti, znaju da završe po našoj odjeći, kuhinjskim elementima i bijelim zidovima. 
Kako očistiti nar?

Čišćenje upotrebom kuhinjskog noža 

Postoji nekoliko načina kako očistiti nar s minimalnim gubitkom soka i špricanjem. Za prvi način čišćenja potreban je manji, ali oštar kuhinjski nož. Njime plitko odrežemo krunu odnosno vrh nara i bazu. Nakon toga napravimo još 4 uzdužna reza, kao kod guljenja narandže, ne zadirući nož dublje od 2 milimetra. Kada odrežemo krunu nara možemo da vidimo kako su zrna grupirana u različite odjeljke omeđene bijelom membranom. 

Uzdužne rezove je idealno praviti upravo duž bijele membrane šipka. Ukoliko je nar krupniji ponekad je potrebno napraviti dodatni horizontalni rez po sredini ploda. Ne preporučuje se nar rezati na dvije polovine jer se na taj način gubi puno soka. Zatim je potrebno laganim razgibavanjem otvoriti nar i odijeliti ga na rezovima na 4 dijela. Slijedi vađenje zrna laganim potiscima. Ova tehnika čišćenja zahtijeva određenu spretnost i dugotrajna je pa je potrebno uložiti i strpljenje, ali s druge strane sporo čišćenje može djelovati opuštajuće.

Metoda uranjanjem u vodu

Drugi način je čišćenje uranjanjem u vodu, a uključuje narezivanje nara kao i u postupku čišćenja samo uz pomoć kuhinjskog noža. Razlika je u tome što dobijene četvrtine zatim uronimo u dublju posudu napunjenu vodom i isto potiscima odvajamo zrna, ali ne moramo biti toliko oprezni jer će voda spriječiti špricanje. Ljuske će isplivati na površinu posude, a zrna je potrebno procijediti kroz cjediljku. Iako nema špricanja, mana ove tehnike čišćenja je određeni gubitak soka, ali i ukusa. 

Tehnika udaranjem 

Treća metoda je tehnika udaranjem koja je ujedno i najbrža. Početni postupak dobijanja četvrtina je isti kao u prve dvije metode. Zatim uzimamo u ruku jednu po jednu četvrtinu, postavljamo ju iznad šire zdjele i udaramo drvenom kuvačom ili kuhinjskom špatlom po strani kore dok je strana sa zrnevljem usmjerena prema posudi. Udaranjem zrna sama ispadaju bez da dolazi do njihovog pretjeranog uništavanja ili curenja soka. Na istom principu radi i komercijalno dostupna posudica za čišćenje nara koja izgleda poput plastične zdjelice s mrežastim dnom. Takva se posudica okrene naopačke i stavi na tanjir te se na mrežasto dno postavljaju četvrtine nara i udaraju na strani kore. Zrna ispadaju kroz otvore, a bočne stranice posudice sprječavaju eventualno špricanje. Naprednija verzija ove posude za čišćenje nara sadrži i dodatni gumeni poklopac koji se stavlja preko četvrtina ili polovina nara, a koji ublažava udarce i štiti od špricanja.

 

Gastro.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Ćufte od sočiva i paradajza

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.