Kućica od medenjaka - uputstvo i ideje za izradu

Kućica od medenjaka - uputstvo i ideje za izradu

Jednom davno, u Njemačkoj, prvu medenu kućicu je napravio pekar, inspirisan bajkom Ivica i Marica ( Hansel und Gretel). Od tada, medena kućica (gingerbread house) je napravila bum svojom popularnošću. Neke kućice od medenjaka uopšte nisu kućice , jer po njihovim arhitektonskim karakteristikama više podsjećaju na neke prelijepo osvijetljene dvorce. Najpopularnije doba godine za izradu ovih bajkovitih minijatura je upravo oko Nove godine i Božića, iako se izradjuju tokom cijele godine kao proljećne, jesenje, rodjendanske...

Tako smo i mi, iz redakcije našeg portala Žena Sam Ja, ponešeni prazničnim duhom, odlučili da vam predstavimo nekoliko ovih prelijepih malih “gradjevina” i ujedno objasnimo kako se prave. Uživaćete u svojoj kreativnosti, a sjajna je zabava praviti ih sa djecom ili ih obradovati jednim ovakvim poklonom pod jelkom. Uživajte!

Recept za medenjake i postupak pravljenja kućice:
Istopiti 150 gr meda i 70 gr putera, pa ostaviti da se prohladi. Mikserom umutiti 2 jajeta, 150 gr šećera u prahu, 1 kašičicu sodabikarbone, začin za medenjake (ili sami dodajte cimeta, anisa i djumbira po ukusu) i 2 kašike vode. Dodati med i puter i 500 gr prosijanog mekog brašna i sve dobro umijesiti. Tijesto staviti u frižider i ostaviti da prenoći (možete ga pripremiti i 2-3 dana ranije).
Sledeći dan na pobrašnjenoj (mora dobro da se pobrašni, jer se lijepi) podlozi premijesiti, jer ako se to ne uradi pojaviće se ispupčenje poslije pečenja. Razvući 5 mm debljine i pustiti mašti na volju.
(Recept za medenjake je preuzet sa Coolinarike, od coolerice “danijelabasic”).
Dalje, na masnom papiru nacrtajte prednju i zadnju stranicu, dvije bočne i dvije za krov.Nacrt će vam poslužiti kao šablon, a možete  “projektovati” i dimnjak, životinje, Sneška i ostale stanovnike prema želji. Šablon možete nacrtati i na kartonu i izrezati, kako bi vam ostao i za neke buduće medene kućice. Ukoliko niste vični crtanju, jedan od mnoštva šablona možete preuzeti ovdje.

Razvaljano tijesto izrežete na nacrtane oblike za slatku kućicu. Nakon što se djelovi ispeku, ostavite ih da odstoje, pa ih onda lijepite jestivim ljepilom.

Kao ljepilo, ali i glazuru koristite “royal icing”, koji ćete napraviti tako što ćete umutiti 2 bjelanca sa 500 gr šećera u prahu. Miksajte sve dok smjesa ne bude gusta za lijepljenje. Bijeli “royal icing” će da doprinese snježnom ugođaju, a možete mu dodati i jestive boje. 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.