Petunija - omiljeno balkonsko cvijeće

Petunija - omiljeno balkonsko cvijeće

Umjesto da sadite petunije, ovog ljeta probajte nešto sasvim drugačije: Kalibrahoa, verbena, lobelija imaju manje cvjetiće a sigurno će osvježiti vašu terasu.

Petunije su mnogima dosadile, ali se i dalje mogu vidjeti na većini balkona. Zato neka ovo bude godina za zaokret u kojoj će na vašem balkonu “buknuti” kalibrahoe, verbene, lobelije i ostale mini petunije.

Iako se imena ovih cvjetnica teško izgovaraju, cvjetići su prelijepi, veselih boja, a biljke se izuzetno lako održavaju. Tačnije, dovoljno je zasaditi ih u mješavinu zemlje za cvijeće i redovno zalivati. Jedina razlika u odnosu na petunije je što ove cvjetnice traže povremenu prihranu kako bi bujno cvjetale, pa se ne mogu baš “zaboraviti” kao petunije.

S druge strane, kalibrahoe krajem ljeta neće postati lepljive kao petunije kojima nedostaje gvožđe. Takođe, čak i kada kalibrahoe počnu da se suše, mogu da se spasu i budu kao nove za najviše nedjelju dana.

Dakle, osnovni savjet je da se prilikom svakog zalivanja u vodu doda malo tečnog đubriva. Vole sunce i treba im namijeniti južnu stranu balkona. Kalibrahoe nisu u srodstvu sa petunijama, ali liče i lako se prepoznaju na pijaci jer su poput malih petunija. Cvjetovi jesu manji, kao što im nadimak i kaže, ali je izbor boja nevjerovatan. Velika prednost ovog cvijeća u odnosu na petunije je upravo veličina - savršene su da se od njih naprave viseće lopte ili da se kombinuju u žardinjerama.

Šta odabrati

Na balkonima koji nisu čitavog dana izloženi direktnom suncu može da se gaji praktično bilo šta, a za izuzetno sunčanu stranu treba birati: petunije, surfinije, kadifice, muškatle, verbene, prkos, niske dalije, dragoljub...

Plava lobelija je, takođe, jednostavna, za njegu, a ukoliko se povremeno “skrati” praviće cvjetni tepih do kasne jeseni. Da biste uštedjeli, sjeme lobelije možete da posijejete u martu u supstrat u plitkoj posudi. Ne treba pokriti zemlju, već redovno prskati i proklijaće na svjetlosti. Od maja biljke treba presaditi u saksije i u prozorske sanduke.

Verbena je savršeno cvijeće za balkon, jer su ružičasti “kišobrančići” veoma dekorativni, a sama biljka izuzetno skromna. Sadi se na razmaku od 20 santimetara, redovno zaliva i kada suviše poraste treba je skratiti. Ovo je odlična zamjena za muškatle i dobar izbor za balkon koji ima dosta vjetra.

I dijascija bujno cvjeta, lako se održava i niko se nikada nije pokajao što joj je pružio priliku da uljepša balkon. Pogotovo je zanimljivo kombinovati roze i narandžastu dijasciju. Može da se posijeje u rano proljeće i rasađuje u maju, ali i da se kupi gotova sadnica jer je prilično jeftina. Veoma je otporna, mada je puževi obožavaju, pa nije dobar izbor za baštu.

 

nezavisne.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Krompir u musaki...

RECEPT
DANA

Brzi uštipci s jogurtom i jajetom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.