Barnsov test - provjerite sami funkcionisanje štitne žlijezde

Dr Barnes je prije 50 godina otkrio da je temperatura tijela odličan pokazatelj rada štitne žlijezde, pogotovo temperatura koja se mjeri  ujutro, odmah nakon buđenja.

Barnsov test - provjerite sami funkcionisanje štitne žlijezde

Barnsov test- način izvođenja

Uveče pripremite toplomjer tako što ćete ga otresti, da tempetaura koju pokazuje bude ispod 35 stepeni. Ujutro, čim se probudite stavite toplomjer ispod pazuha, pripazite da između toplomjera i kože nema odjeće. Toplomjer treba da držite 10 minuta, koje možete iskoristiti da još malo odremate. Nakon 10 minuta,odmah očitajte rezultat i zapišite ga. To je jutarnja bazalna temperatura i normalno se kreće od 36,5 i 36,8 stepeni.

Rezultati testa:

  1. Ako je vaša temeratura između 36,5 i 36,8 vaša štitna žlijezda radi normalno.
  2. Ako je vaša temperatura niža od 36,5 stepeni onda se radi o smanjenoj funkciji štitne žlijezde. Simptomi smanjenje funkcije ili hipotireoidizma su gubitak energije, umor, gubitak kose, suva koža,glavobolja, hronične infekcije, loša koncentracija...
  3. Ako je temperatura viša od 36,8, radi se ubrzanom radu ili hipertireoidizmu. Simptomi hipertireoidizma su nervoza, gubljenje težine, topla,vlažna koža, ubrzan rad srca.....

Da bi test bio što tačniji potrebno je ponoviti ga najmanje 3 dana za redom.
Ako utvrdite da je temperatura vašeg tijela iznad opsega normalnih vrednosti, obratite se ljekaru koji će vam pomoći da uspostavite normalnu funkciju štitne žlijezde.

Cooliranje.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da bijeli luk sačuvate od klijanja...

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.