Pet dobrih razloga za čestu konzumaciju jaja

Pet dobrih razloga za čestu konzumaciju jaja

Jaja se nerijetko nađu na tapeti zbog straha od holesterola pa se mnogitrude da ih izbjegavaju. Međutim, činjenica je zapravo da su jaja sjajna, zdrava namirnica koja donosi mnoge prednosti za organizam i cjelokupno zdravlje. Slijedi pet jako dobrih razloga za redovnu konzumaciju jaja.

Jaja su dobila negativnu reputaciju zbog bojazni od holesterola, no časopis British Medical Journal piše kako umjerena konzumacija jaja nema loš uticaj na bolesti srca i moždani udar. Umjerena konzumacija jaja čak blagotvorno djeluje na tijelo, prenosi T-portal.

Jaja su jako važna za vrijeme trudnoće

 Jaja su prepuna kolina, vitamina B koji je jako bitan za razvoj bebinog mozga za vrijeme trudnoće. Takođe, unos kolina u organizam povezan je s nižim rizikom od mentalnih poremećaja kod djece, kao i smanjenim rizikom od Daunovog sindroma i demencije, piše Huffington Post.

Jaja mogu pomoći u obuzdavanju želje za hranom u večernjim satima

Konzumacija doručka bogatog proteinima pomaže u obuzdavanju žudnje za hranom kasnije tokom dana, pokazalo je istraživanje prošle godine. Visoko kvalitetni proteini u jajima pomažu u održavanju sitosti tokom cijelog dana. Stoga, ako želite da izgubite nekoliko kilograma ili pak želite da spriječite sebe da posegnete za čipsom i slatkišima u večernjim satima, razmotrite da u doručak uvrstite jaja.

Jaja mogu poboljšati reflekse

Nedavna studija pokazala je kako tirozin, aminokiselina koja se nalazi u jajima, pomaže u jačanju refleksa, a reakcije bilježene na refleksima na koljenima pokazuju kako jaja imaju jači učinak nego placebo. Naučnici tvrde da tirozin može pomoći prilikom donošenja brzih odluka u situacijama poput vožnje automobila.

Jaja mogu pomoći u smanjenju rizika od karcinoma

Antioksidansi u jajima mogu pomoći u smanjenju rizika od oboljenja od karcinoma i bolesti srca. Iako kuvanje u jajima smanjuje količinu antioksidansa za pola, ta količina i dalje je jednaka onoj koja se nalazi na primjer u jabukama.

Jaja mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska

Proteini u jajima mogu pomoći u smanjenju krvnoga pritiska jer djeluju poput ACE (angiotenzin konvertaze-enzim) inhibitora u tipu lijeka za hipertenziju. Naravno, smanjeni krvni pritisak uveliko umanjuje i rizik od bolesti srca.

Naravno, valja imati na umu da jaja ne morate isključivo jesti za doručak. Tvrdo skuvajte jaja i koristite ih kao određenu vrstu grickalice između obroka. Naime, jaja su izvrstan izvor energije. Takođe, mogu biti i sjajan ručak ili pak večera – pomiješajte ih sa spanaćem, lukom, brokulom, šparogama, gljivama ili bilo kojim drugim povrćem i uživajte u sjajnom obroku.

Međutim, pripazite na dnevni unos proteina. Naime, nedavno istraživanje pokazalo je kako proteini životinjskog porijekla povećavaju smrtnost u odraslih mlađih od 65 godina. To, naravno, ne znači da proteine životinjskog porijekla, poput jaja, treba izbjegavati već prehrana valja biti uravnotežena te bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama i proteinima biljnog porijekla.

nezavisne.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.