Evo zašto TV ne treba gledati u mraku!

Čak devedeset odsto informacija o svijetu koji nas okružuje primamo čulom vida. Naše oči su čudo evolucije, ali ne rade uvijek savršeno.

Evo zašto TV ne treba gledati u mraku!

Kvalitetne naočare su pozamašna investicija. Stakla, okviri, dioptrije, cilindri... Svaka od tih stavki dodatno povećava trošak, pa je zato većina ljudi spremna da posegne za pristupačnijim rješenjem, odnosno naočarama iz supermarketa, sa pijace ili kineskih prodavnica.

Naočare biraju starom "odokativnom metodom", ali to što nam se čini da uz pomoć njih dobro vidimo, ne znači i da nam one zaista odgovaraju.

Očima možda gledamo, ali vidimo mozgom. Tačnije dijelom čiji se razvoj završava oko sedme godine života.

"Onu sliku svijeta koju je dijete primilo do sedme godine života ono nosi dalje sa sobom u život i tu sliku svijeta, bila ona mutna ili sasvim jasna tumači kao jedinu ispravnu. To znači da ako dijete ima refraktivnu grešku dakle takozvanu dioprtiju u svom ranom djetinjstvu i ako se to ne dijagnostikuje na vrijeme i ne započne sa nošenjem naočara u ranom djetinjstvu, kasnije tom djetetu naočare više ne mogu pomoći", objašnjava docent Mirjana Bjeloš.

Zbog toga roditelji po pravilu ne mogu ni da primijete da s vidom njihovog djeteta nešto nije u redu.

Osim toga, danas većinu vremena provodimo u zatvorenom, pod vještačkom svjetlošću, za ekranima računara, pred televizorima, odnosno u uslovima za koje naš vid jednostavno nije stvoren.

"Osim napora koji oko osjeća prilikom gledanja bliskih objekata, problem su i vještačka svjetla i klima", objašnjava dr. med. Tanja Tomljanović, speciljalista oftalmologije.

Oko se u takvim uslovima posebno napreže iako toga uglavnom nismo svjesni. Razlog leži u tromosti oka odnosno nemogućnosti oka da vidi brze promjene poput treperenja svjetlosti ili osvježavanja slike.

Zbog svega što mi ne vidimo, ali oko registruje, dolazi do zamora oka, mutnog vida, suvoće, peckanja.

"Oštrina slike koju mi proizvedemo na našem monitoru, ne postoji nigdje u prirodi", objašnjava dipl. ing. Zlatko Banović.

Slika na savremenim televizorima i monitorima je prema njegovim riječima "presavršena i puna kontrasta", a to umara oči.

"Kada recimo gledamo televizor kod kuće i ugasimo sva svjetla i onda uživamo u divnoj slici i scenama u kojima postoje velike razlike u nivou osvjetljenja. Znači, nakon neke tamne scene dođe do eksplozije i jakog osvjetljenja, što je u tom trenutku šok za oko", dodaje Banović.

Izvor: b92.net / dnevnik.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.