Teta Dragicina zdrava kuhinja

Teško je zamisliti da se neko odjednom odrekne tako „lijepih“ stvari kao što su šnicle, tijesta, gazirana pića, alkohol. Niko ne kaže odjednom, ali sve više ljudi u svijetu i kod nas pokušava da se od bolesti i zagađenosti sredine spasi baš na prirodan način. Sirova ishrana je najbolji put, da se učini dobrobit za svoje zdravlje. Težak put za naša nepca, naviknuta na sve ono što nam prepune prodavnice nude, ali ne i nedostižan.

Teta Dragicina zdrava kuhinja

Kazaće neko da su mnoge generacije preživjele i poživjele na kuvanoj hrani, ali uslovi u kojem su živjeli mnogo se razlikuju od današnjih. Nijesu imali zamrzivače, meso se jelo rjeđe, mliječni proizvodi se nijesu kuvali (sir do 35 °c dozvoljeno), hrana se kuvala na drva, radili su fizički više i pješačili više. Samim tim organizam kao savršena mašina, sama se liječila.
Pored zdrave ishrane preporučuje se: čist vazduh, kretanje, hodanje u prirodi, fizičke vježbe.

Pravilo za konzumiranje voća
Navodi H. Wandmaker (koji je i sam 50 godina na sirovoj ishrani i živio je 116 godina)

1. Voće uvijek treba jesti na prazan želudac.
2. Voće je najbolje jesti ujutru jer od 16 h počinje faza izlučivanja.
3. Najbolje je konzumirati sočno voće.
4. Svježe voćne sokove sokove treba odmah popiti gutalj po gutalj, kako bi se dobro pomiješali sa pljuvačkom i spriječila oksidacija.
5. Voće se brzo probavlja, tako da tijelo odmah dobije najveću energiju da izbaci nakupljen otpad.

Nažalost, pogrešno je mišljenje i tumačenje, da voćna kisjelina ojeda kamenac na zubima, jer čak i limun je bazičan. Uvjerićete se kada jedete dosta voća, vaši će zubi biti zdravi.

Naša krv sadrži 80% baze i 20% kisjeline. Kada se ta ishrana poremeti počinje bolest.
- Baza je svo voće i povrće, sirova ishrana.
- Kisjelina je kuvano meso, jaja, sir.
- Mlijeko je neutralno, ali samo sirovo.

Brokula

Štiti od bolesti srca, sadrži vitamin B6 i karoteniod luten, poboljšava zdravlje arterija, pomaže kod mršavljenja. Sadrži vrlo malo kalorija, ali je puna nutrijanata. Zbog velikog udijela vlakana i vode, brokula brzo izaziva osjećaj sitosti. Bogata je proteinima, jedna čaša brokule sadrži tri puta više nego čaša riže a pet puta manje kalorija. Sprečava alergije. Takođe je dobra za kosti jer je izvor kalcijuma i vitamina K, koji su bitni za zdravlje kosti. Brokula pomaže u eliminaciji toksina iz organizma, i na taj način ga čisti. Najbolje je jesti je sirovu.

Recept

Zeleni frape sa brokulom

Oguliti i narezati jednu šargarepu, četiri cvijeta brokule, dvije šake spanaća, jednu jabuku, dvije narandže. Nakon toga dodati jednu do dvije čaše soka od narandže.
Staviti sve sastojke u blender i blendirajte dva do tri minuta dok ne dobijete glatku masu. Gustoću prilagodite sokom od narandže. U nedostatku može i voda.

Laneno sjeme

Laneno sjeme sadrži 27 raznih antikancirogenih komponenti od kojih je jedan LIGNIN, a ono sadrži 100 puta više lignina od najboljih integralnih zrna.
Smanjuje tjelesnu težinu, preventiva je i lijek od bolesti debelog crijeva, kod zatvora stolice. Vlaži i obnavlja crijevnu floru, pomaže u oslobađanju gastritičnih gasova. Nervni sistem, poboljšava mentalne funkcije starijih ljudi. Laneno sjeme je doza energije za mozak, jer sadrži hranjive materije, koje na prirodan način obnavljaju moždane ćelije. Ublažava alergije. Sadrži esencijalna ulja omega 3,6 i 9. Dobar je za regulisanje „lošeg“ holesterola.
Pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Pomaže bubrezima da izbace višak vode. Djeluje i protiv akni, peruti i opadanja kose.

Recept

Zdrave kuglice (pune kalcijuma)

2 kašike lanenog sjemena, 2 kašike susamovog sjemena, 2 do 3 zrna klinčića (karanfilića) samljeti u mlinu za kafu. Zatim u mikseru (sjecku) dodati 4 suve smokve (može bilo koje suvo voće) kašika oraha ili badema i cimet. Sve ubaciti u sjecko. Praviti loptice.

Svi navodi su informacije, a za liječenje se treba obratiti ljekaru.

Za savjete pitajte teta Dragicu na e-mail: cedicgaga@gmail.co

 

Tekst preuzet iz časopisa Montenegro Family

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.