Znate li zašto vam pucketaju zglobovi?

Neobično krckanje i pucketanje koje osjećamo u koljenima, ramenima ili vilici događaju se gotovo svakodnevno, ali da li treba da se zabrinemo? Stručnjaci objašnjavaju kako to nije opasno, ali ako postane kontinuirano vrijeme je za kontrolu. Ovo su najčešći razlozi zbog kojih dolazi do čudnih zvukova.

Znate li zašto vam pucketaju zglobovi?

Ramena - Zvuk pucketanja u ramenima povezan je s godinama. Ako imate manje od 35 godina, to je znak nestabilnosti i opuštenosti tetiva i vezivnog tkiva. Ovo se najčešće događa na mjestima ranijih ozljeda što se uz nekoliko mjeseci fizikalne terapije može riješiti.

Laktovi - Ako vaš lakat pucketa dok ga mičete i pritom vas boli ili vam se događa da ‘zablokira’, postoji mogućnost da vašim zglobom luta komadić kosti ili hrskavice veličine zrna pijeska. Ukoliko čujete pucketanje s unutrašnje strane lakta, popraćeno trncima, to može značiti uklještenje živca pa kako ne bi došlo do oštećenja potrebno je dogovoriti pregled kod doktora.

Ruke i zapešće- Još kada smo bili djeca roditelji su nam govorili da ne krckamo prstima i zapešćem jer će nam se tresti ruke. No to nije istina, jer povlačenjem prstiju rastežemo malu vrećicu zaštitne tečnosti koja se nalazi u zglobovima što oslobađa pritisak.

Kukovi - Snažan i kratak zvuk krckanja kukova najčešća je pojava, a događa se kada se debeli snopovi tetiva koje podržavaju nogu premjeste na spoljašnju stranu bedrene kosti. Iako to zna biti bolno, ne treba se brinuti jer nije opasno i vrlo je česta pojava kod mladih žena, a rješivo je vježbama istezanja.

Gležnjevi - Pucketanje gležnja ima više objašnjenja, a najčešće je posljedica starih povreda kao što su iščašenje ili uganuće skočnog zgloba. Oslabljene tetive ne drže zglob toliko snažno pa on svako malo iskoči iz ležišta. Vrlo glasan zvuk pucanja popraćen snažnom boli na spoljašnjoj strani pete može značiti da je pukla Ahilova tetiva.

Koljena - Zašto koljena pucaju kada se spustimo u čučanj? Zato što ih spuštanjem opterećujemo težinom koja je sedam puta veća od naše ukupne tjelesne težine što bi značilo da tkivo protestuje. Najbolji način za rješavanje ovog problema, kao i očuvanja koljena, su vježbe i jačanje mišića koji drže koljeno.

Čeljust - Više od 10 posto žena i muškaraca osjeća krckanje u vilici. Uzrok je hrskavica između kosti i vilice koja zbog pritiska stalno iskače i vraća se u ležište. Najčešći razlog je stres i napetost što uzrokuje i škripanje zubima u toku sna.

 

Zadovoljna.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.