Kako izbjeći grip?

Kako izbjeći  grip?

Najbolje odbrana od virusa, gljivica i  bakterija je jak imunitet organizma. Sezona gripa je počela, a univerzalni lijek ne postoji. Ljekari kažu da je na vama da ojačate imunitet ili da se vakcinišete. 

Inkubacija je kratka i traje jedan do dva dana. Grip počinje naglo, bez upozorenja i sa povišenom temperaturom. Potom se javlja fizička i psihička iscrpljenost, glavobolja, znojenje i bol u mišićima, zglobovima i kostima. Pored ovih simptoma, javlja se i upala disajnih puteva, začepljen nos, kijanje i suvi kašalj. Drugi dan se javlja pojačana sekrecija iz nosa i iskašljavanje.

Zbog svega ovoga, jačanje imuniteta tokom  hladnih mjeseci je veoma važno. Ljekari preporučuju svježe namirnice, unošenje što više proteina u organizam, bijeli i crveni luk, kao i pečurke, treba često da budu na vašem stolu. Što se tiče pića, pijte dosta mlijeka i jogurta, kao i crnog čaja, jer podstiču rad odbrambenih ćelija.

Vježbanje je takodje važno. Neka vas niske temperature ne obeshrabre. Vašem imunom sistemu dodatnu snagu daje upravo fizička aktivnost. Tome u prilog govori i istraživanje koje je dokazalo da ljudi koji redovno šetaju imaju duplo manju šansu za, recimo, upalu grla od onih koji nisu fizički aktivni.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.