Žensko preduzetništvo i moda – kako brendirati butik?

Ako razmišljate o profitabilnim biznis idejama, a pratite svijet mode i volite odjeću, možda je otvaranje butika pravo poslovno rješenje za vas. Voditi butik sasvim izvjesno nije uvijek lak zadatak. Tržište je visokokonkurentno, pa je potrebno izboriti se za svoje mjesto pored drugih butika, ali i velikih tržnih centara i robnih kuća. 

 

Žensko preduzetništvo i moda – kako brendirati butik?

Međutim, sa dobrim poslovnim planom i brending strategijom lakše je savladati izazove sa kojima se možete suočiti kao vlasnica butika. Ako uložite vrijeme, trud i dio budžeta u brendiranje možete povećati svoje šanse za uspjeh u svijetu prodaje odjeće i modnih detalja. 

Privucite pažnju – kreativnost i vidljive reklame

Kada je riječ o brendiranju butika, postavljanje pravih reklama i oznaka je od ključnog značaja. Želite da privučete pažnju prolaznika dobro osmišljenom reklamom, upečatljivim sloganom i naravno, atraktivnom estetikom izloga.

Za mnoge preduzetnice upravo je ovo “kamen spoticanja” i prvi veliki izazov na putu do uspjeha. Kako se istaknuti u prvi plan i ostati zapamćen? Vizuelne prezentacije mogu pomoći da učvrstite identitet brenda, što je veoma važno za rast poslovanja. Počnite tako što ćete postaviti zastave sa reklamnom porukom ispred ulaza u butik. Danas se lako može poručiti izrada zastave sa logotipom i nazivom brenda, i to na kvalitetnom platnu. Ovo je višestruko isplativa investicija, jer su zastave sjajan marketinški alat – dugotrajne su i garantuju visok stepen vidljivosti.

 Dobra signalizacija na trotoaru ili platou ispred prodavnice jesu i info table. Takođe, ne treba zaboraviti ni znakove na izlogu. Možete postaviti tablu ili se poslužiti naljepnicom, ali u svakom slučaju, postarajte se da bude većeg formata, tako da privuče pažnju.

Brendiranje enterijera – dosljednost kao siguran način

Dosljednost je jedan od najboljih alata koji su vam na raspolaganju za kreiranje identiteta brenda. Svaki put kada vaši kupci stupe u interakciju s vašim brendom, bez obzira na medij – da li je to kupovina u butiku, preko interneta ili se oglašavanja na društvenim mrežama – važno je da emocija koju doživljavaju treba da bude pozitivna.

Izgradite reputaciju putem dosljednosti. Jednostavno je, ako se postarate da klijent osjeti da brinete o njemu, to je osjećaj koji postaje sinonim za identitet vašeg brenda. Počnite tako što ćete urediti enterijer butika tako da kupcima uvijek bude prijatno. Postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu kada pokrećete biznis i radite na dizajnu prostora:

  • Da li ovaj dizajn prikazuje moj butik u pravom svjetlu?

  • Da li koristi boje brenda?

  • Kako se ljudi osjećaju kada vide dizajn mog brenda?

  • Da li je izabrani logo prikladan za moj brend?

Logo u prvom planu

Logo predstavlja nešto ključno za svaki brend i bitno je da bude istaknut i vidljiv. U maloprodajnoj radnji odjeće mora se koristiti pametno i suptilno. Istaknite ga na svakoj tezgi ili polici, postavite na posterima i obavezno na zidu iza pulta sa kasom.

Dobro izaberite boje

Iskoristite šeme boja na pravi način. Određene boje izazivaju specifične emocije kod ljudi. Primjera radi, crvena često predstavlja strast, žuta popravlja raspoloženje. Uskladite boju sa osjećanjem koje želite izazvati i tako okrečite zidove, obojite police, tj. birajte boju pratećeg namještaja.

Pobrinite se za osvjetljenje

Osvjetljenje je od vitalnog značaja kada je uređenje butika u pitanju, jer stvara atmosferu. Rasvjeta ne samo da pomaže kupcima da vide vaše proizvode, već doprinosi i doživljaju kupovine. Želite odličnu rasvjetu i jake LED lampe u kabinama, ali nešto “mekše” osvjetljenje u centralnom dijelu butika. Ovdje treba biti oprezan, želite da vaši kupci uživaju u blažim svjetlima, ali ne i da se naprežu dok čitaju etikete i cijene. Sve je u uspostavljanju ravnoteže.


Muzika kao bitan dio ambijenta

Posjedovanje prave muzičke i zvučne strategije također može poboljšati identitet vašeg brenda kroz iskustvo kupovine. Međutim, to ide dalje od vrste muzike, treba razmisliti i o jačini zvuka u butiku. Izbjegavajte preglasnu muziku, jer to oličava hladnu atmosferu. Poenta je da u vašoj radnji stvorite zvučni ambijent koji dodatno učvršćuje identitet vašeg brenda. Zato obratite pažnju na pozadinske melodije.

Utjecaj mirisa

Postoji nešto što se zove moć marketinga mirisa. Određene arome pomažu u stvaranju identiteta i izazivaju emotivnu reakciju kupaca. Baš kao što to čine boje i mirisi utiču na raspoloženje i percepciju. Razmislite o tome kako želite da se vaši kupci osjećaju i identificirajte mirise koji će izazvati taj osjećaj. 

Pakovanje i prikaz proizvoda su bitni

Počev od opreme koju koristite u butiku do načina na koji proizvodi prikazani, sve odražava vaš maloprodajni brend. Najprije, dakle, poradite na izlogu, koristite lutke, vješalice i prodajne znake i naljepnice.

Imate priliku da prikažete svoj identitet brenda na svemu, od ormara za zaposlene i vješalica do regala. Naravno, fontovi, boje i ton treba da budu isti i usklađeni.

Važan je i način na koji prikazujete svoje proizvode kako biste istakli njihove karakteristike i prednosti. U tu svrhu eksperimentirajte s pozicioniranjem proizvoda, osvjetljenjem i izgledom butika. Možete istaknuti nove i najprodavanije proizvode, ili možda artikle koje pokušavate prodati.

Konačno, ambalaža proizvoda je također ključni element brendiranja butika, jer može utjecati na ljude da se odluče na kupovinu. Jednostavna ideja je korištenje vrećica za višekratnu upotrebu, ali možete ponuditi i svojim klijentima jedinstveno iskustvo raspakivanja. Kartonske kutije sa odštampanim logom i nazivom butika, naljepnice i trake su samo neke od ideja za pridobijanje pažnje i sticanje lojalnih kupaca.

Dio brenda su ljudi

Na kraju, za svaku preduzetnicu kojoj je stalo do konstantnog rasta poslovanja, važan je kolektiv na koji se može osloniti. Neka zaposleni u vašem butiku budu pravi predstavnici brenda, jer su upravo oni onaj element koji oživljava trgovinu i promoviše prodaju. Pokažite potencijalnim kupcima da su radnici u vašem butiku bitna komponenta brenda. Uložite u uniforme, ali i u obuku zaposlenih. Prodavci u butiku treba da prate aktuelne modne trendove, ali i da poznaju i razumeju identitet brenda koji gradite. Pomozite im da shvate i da na pravilan način prezentuju vaše vrijednosti.

S druge strane, uporedo se trudite da upoznate svoje potrošače i da se prilagodite svojoj ciljnoj publici. Kada stalno stvarate iskustva koja pomažu da se povežete sa kupcima, povećavate svoje šanse za profit i uspjeh na duge staze.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.