Kako ishranom da smanjite visok nivo lošeg holesterola u krvi?

Kada pogledate statistiku uvidjećete da je veoma poražavajuća brojem umrlih od srčanih problema, a uz njih, čest uzrok su i moždani udari, a svim ovim zdravstvenim problemima najčešće su uzroci nastanka slični ili sasvim isti.

Kako ishranom da smanjite visok nivo lošeg holesterola u krvi?

Najčešći uzrok srčanog ili moždanog udara, pored stresa i nervoze, jeste visok holesterol u krvi, koji vremenom dovodi do visokog krvnog pritiska, arteroskleroze, te svega onoga što utiče na nastajanje nekog od ova dva udara. Naravno, ljekari i specijaliste, kada  im pacijenti dođu sa ovim problemom, pristupaju medikamentima i potrebnoj terapiji koji će smanjiti visok nivo lošeg holesterola, a sve se to postiže upotrebom ljekova koji se obilježavaju kao statini.

No, uz statine, kako i svaki doktor predlaže i nalaže, potrebno je promijeniti način ishrane, te je potrebno samom hranom regulisati i izbalansirati nivoe dobrog i lošeg holesterola. U brojnim slučajevima dovoljno je izmijeniti i samu ishranu, bez upotrebe statina, pa je bitno da znate koja hrana može da i prilično brzo snizi njegov nivo.

Vlakna

Vlaknaste materije u određenim namirnicama i hrani potrebni su jer se za njih vezuju loši holesteroli koji bi se nagomilavali u krvnim sudovima. Pasulj i varivo uopšte bogati su vlaknastim materijama za koje se holesterol i vezuje, a ujedno se ova vlakna sporije vare i izbacuju, te se njihovim zajedničkim vezivanjem loš holesterol izbacuje sa otpadnim materijama iz organizma.

Osim toga, najbolje je jesti hleb koji je bogat vlaknastim materijama, te ga treba u najvećoj mjeri koristiti u ishrani. Kako govore brojna istraživanja, dovoljno je u toku dana pojesti nekoliko kašika pasulja, parče tost hleba bogatog vlaknima, te uz voće i povrće, dolazi se do potrebnih 18 grama vlakana za jedan dan.

Orašasti plodovi

Najveći broj orašastih plodova, među kojima se nalaze i badem, orah, kikiriki, pomoći će vam u namjeri da smanjite visok nivo lošeg holesterola. Međutim, treba uvijek izbjegavati soljene varijante orašastih plodova, a to je posebno važno ukoliko imate problem sa visokim krvnim pritiskom. Orašasti plodovi posjeduju biljne sterole, te monozasićene masti koje štite krvne sudove od oštećenja koja nastaju uslijed gomilanja lošeg holesterola. Uz to, ovi plodovi su bogati i vlaknastim materijama, te vitaminom E.

Zdrava ulja

Bitno je da vodite računa o tome koliko koristite začina za svoju ishranu. Osim toga, potrebno je da vodite računa i o tome koja ulja koristite prilikom pripreme hrane, kao i prilikom spremanja salata i ostalih jela. Maslinovo ulje i ulje uljane repice veoma su dobra za smanjenje visokog nivoa lošeg holesterola jer su bogata monozasićenim mastima koje štite krvne sudove od različitih oštećenja. Osim toga, ova ulja utiču i na ojačavanje zidova krvnih sudova, koji će biti otporniji i dugotrajniji u trenucima kada se holesterol u njima gomila.

Naravno, uz ishranu veoma je bitan i cjelokupan način života koji vodite. Fizička aktivnost je od velikog značaja u očuvanju zdravlja cjelokupnog organizma, pa tako igra veliku ulogu i u očuvanju krvnih sudova. Svakodnevne šetnje u trajanu od pola sata do 45 minuta, ne previše naporni treninzi kod kuće ili u teretani, učiniće da vam budu zdravi krvni sudovi, a samim tim učinićete i da imate zdravo srce.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.