Planiranje trudnoće

Planiranje trudnoće

Planiranje trudnoće zahtjeva mnogo priprema. Ako pokušavate da imate bebu ili ako samo tek razmišljate o tome, vođenje računa o svom zdravlju prije nego što ostanete trudni može vam  pomoći da se pripremite za sigurnu trudnoću i zdravu bebu.

Pregled prije trudnoće

Prvi korak je posjeta vašem ljekaru. On će vam dati prave savjete i predložiti pravi način na koji ćete brinuti o sebi prije nego što ostanete u drugom stanju.

Tjelesna težina i plodnost

Dovedite vašu tjelesnu težinu na normalu prije trudnoće i to će pomoći vašem zdravlju i zdravlju vaše bebe tokom trudnoće. Prevelika težina može uzrokovati visok pritisak i dijabetes. Gojazne žene su sklonije problemima u toku trudnoće, što može biti rizično i za bebu, isto kao i za majku.

U drugu ruku, pothranjenost može znatno umanjiti vaše šanse da čak i ostanete trudni.  Takođe, veće su šanse da na svijet donesete bebu male težine. Dakle, vrlo je važno da održite zdravu tjelesnu težinu prije trudnoće.

Dobre namirnice

Zdrava ishrana će osigurati adekvatne zalihe hranljivih tvari za vaše i potrebe vaše bebe. Izabrati zdravu hranu, znači imati dobro izbalansiranu i raznoliku ishranu. Dnevne potrebe prosječne žene su 2000 kalorija. Jedite mnogo voća i povrća svaki dan. Pijte mlijeko sa manje mliječne masti i konzumirajte druge mliječne proizvode.

Ishrana za buduceg tatu

Briga prije trudnoće zahtjeva da se i vaš partner aktivno uključi, jer je i za njega veoma važno da se zdravo hrani. Nedavna istraživanja pokazuju da nizak nivo cinka i pretjerana upotreba alkohola može da smanji broj spermatozoida. Dobri izvori cinka su: Meso, žitarice, morska hrana, jaja.

Imunizacija

Ako planirate trudnoću, zaštitite se (ako već niste) od nekih bolesti koje mogu da naškode bebi, vakcinom. Na primjer, male boginje, rubeola itd. Ova vakcinacija se mora obaviti najmanje 6 mjeseci prije trudnoće.

Opšta zdravstvena zaštita

Trebalo bi da održavate zdravu kilažu i zdravo se hranite. Fizička aktivnost tokom trudnoće, uz dozvolu vašeg ljekara, naravno, pomoćiće i mami i bebi. Vrlo je važno da izbjegavate pušenje, alkohol ili neke druge opijate.

Trenutna ili prošla medicinska stanja

Ukoliko planirate da zatrudnite, vazno je i to da informišete vašeg ljekara o prošlom ili sadašnjem zdravstvenom stanju, ako ste patili od, recimo, dijabetesa, poremećaja ishrane, hepatitis A ili B, poremećaja  štitne žlijezde, a sve to da biste izbjegle eventualne komplikacije u budućnosti..

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako patite od mučnine u vožnji...

RECEPT
DANA

Ratatu s kobasicama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.