U potrazi za idealnom minđušom

U potrazi za idealnom minđušom

Novu godinu započinjemo predstavljanjem još jedne kreativne dame iz komšiluka. Ona traga za svojom izgubljenom idealnom minđušom i na tom putu stvara predivne kreacije. Ona je menadžerka, postdiplomka i kreativka. Upoznajte Milenu R. Jovanović i njen brend „Nakit by Meja“.

Koliko dugo se bavite izradom nakita i da li ste samouki?
Nakit by Meja” je nastao dugogodišnjim brendiranjem. Prije par godina sam izgubila omiljenu minđušu. Od tada sam u potrazi za njenim parom, i na tom putu, stvaram, kupujem, sastavljam, kačim, zašivam, vezem, nižem...Stremim, sve do momenta kada ću imati opet, baš nju, idealnu! Sama sam na tom putu, sama učim, sama i griješim mada imala bih od koga i da naučim. Srećna sam zbog ekspanzije crnogorskih dizajnerki nakita, više nas bilo. :)

Kako se rodila ideja za ovakvim tipom kreativnog izražavanja?
Pasionista sam kad su u pitanju minđuše i imam ih preko dvjesta pari. Jako mnogo novca sam davala za njih, a često i dobijala. Kolekcionar sam minđuša sa raznih meridijana, zahvaljujući mojoj najstarijoj sestri Danijeli. Prilikom odabira haljine za večernji izlazak, ja prvo izaberem minđuše pa sa njima kombinujem haljinu. Tako i sada kada stvaram, smislim priliku, situaciju za nošenje, karakter onoga ko nosi, dozu glamura isprepletanu dozom prostog, i eto, napravim!

Da li je za Vas izrada nakita hobi ili posao?
Hobi sa jasnim indicijama da će jednog dana biti i posao. Ne zaustavljam se na radioničarskom nivou, imaću jednog dana svoj mali lični atelje u kom ću uplesti mnoge umjetničke ideje. Sve, sve, ali zanat!

Gdje pronalazite inspiraciju?
U sestrama. U Danijeli, Stanislavi i Bojani ja imam svoj univerzum. Sve izvan toga samo su zvjezdice.

Koje tehnike praktikujete i gdje ste ih naučili?
Koristim isključivo „moju tehniku”. Radim sa žicom, satenom, tilom, drvenim, kristalnim, plastičnim, metalnim perlicama, morskom dlakom...Gledala sam razne tutorijale, čitala mnogo, raspitivala se. Nekako mi je lakše po nahođenju nego po tehničkim pravilima da radim.

Koje materijale koristite i odakle ih nabavljate?
Hm, u tom zecu leži grm. Na crnogorskom tržištu je izuzetno teško pronaći i alat za izradu minđuša, a kamoli materijal. Ne postoji nijedna radnja nalik pozamanteriji, koja prodaje isključivo sve za ovaj zanat. Tu i tamo pronađe se nešto, ali to nije to. Iz tog razloga sve kupujem preko interneta.  

Možete li nam ukratko opisati proces izrade jednog komada nakita?
Poeta sam. Teško mogu objasniti kako nastaje pjesma. Tako je i sa nakitom. Nekada u jednom satu napravim deset pari, a nekad za deset dana samo jedan par. Inspiracija uvijek čuči negdje skrivena i „na prepad” me uzme pod svoje okrilje. A onda me ne pušta, ni do sna. :)

Šta bi izdvojili kao svoj zaštitni znak?
To je definitivno zelena boja. Ona je moj alter ego. Ona sam ja!

Kako bi u dvije riječi opisali svoje kreacije?
Kreativna dokolica.

Da li muškarci kupuju nakit (kao poklon nekoj dami) i za šta se najčešće odlučuju?
Sa njima je bar lako. :) Ne ubjeđuješ ih, ne savjetuješ ih, ne odvraćaš ih. Oni kupuju prvo na čemu im se zaustavi pogled. I najbolje u svemu je što ne pogriješe!

Da li radite nakit po porudžbini i da li ste imali nekih neobičnih zahtjeva mušterija?
Da, radim. Do sad nisam imala porudžbinu koju nisam mogla da isporučim, ne zato što sam svemoguća, nego zato što oni što nose moje minđušice znaju što ja mogu da napravim i čime raspolažem i taj krajnji rezultat sa potpisom “Nakit by Meja” bude upravo onaj traženi, i bolji. :)

Da li savjetujete svoje kupce u smislu kakav komad nakita bi im najbolje odgovarao?
„Svako ima svoj ukus”- reče đavo i sjede u koprive. :) Vođena time, ja sam nenametljivo savjetodavna. Na prvom Bazaru rukotvorina u šoping molu Delta City prodala sam minđuše za koje sam očekivala da će naći vlasnicu, ali mnogo više onih za koje sam mislila da ne postoji toliko interesovanja. Tada sam opipipala puls tržišta i od tada znam kakvoj izradi minđuša treba da se posvetim.

Kako usklađujete poslovne, porodične, studijske obaveze i rad na izradi nakita?
U kvartalu iza sebe, užasno teško mogu sve da uskladim. Moj dan ište duplu mene i takvom se i dajem. Zaposlenik sam izuzetno renomirane podgoričke kompanije sa jednom od rukovodećih pozicija moje organizacione jedinice, a ujedno i postdiplomac „ Enterpreneurial economy” („Preduzetničke ekonomije”). Za izradu nakita treba vrijeme, nekad i latentna energija, a ja se trudim da crpim oboje.

Možete li nam opisati jedan vaš radni dan?
Budim se uz omiljenu pjesmu. Biram minđuše. Odlazim na posao optimistična. Nove radne pobjede ne završavam radnim vremenom, fleksibilna sam i orna raditi i više. Poslije slijede predavanja na postdiplomi. Kraći odmor orijentisan je na knjigu ili igru sa sestrićima. I u tom ostatku dana uklapam učenje, izradu nakita, kafu sa drugaricama i neizostavne večernje izlaske. A sjutra...sjutra je novi dan!

Da li imate prodajni salon i kako potencijalne mušterije mogu doći do Vas?
Moja soba je moj atelje. Sve vrvi od kreativnog haosa u njoj. Kao i mnoge moje koleginice, iskoristila sam društvenu mrežu facebook kao mali dio reklamnog kolača za moj „Nakit by Meja”. Moju stranicu možete pogledati ovdje ili moj facebook profil ovdje , a uskoro ću se imati i svoj blog, specijalno dizajniran za ovu namjenu. Takođe sam u dogovorima komisione prodaje moje robe, ali o tom više na facebook stranici.

Naši registrovani korisnici će u okviru akcije Uhvati me! biti u prilici da osvoje predivne minđuše brenda „Nakit by Meja“. Pratite redovno vaš omiljeni portal ili facebook stranicu Žena sam ja i informišite se na vrijeme o svim akcijama koje pripremamo za vas.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kada presolite jelo...

RECEPT
DANA

Nugat čizkejk

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.