Koliko šetanja svaki dan je potrebno da bi se smršalo

Mnogi od nas se bave sportom, idu u teretanu, drže dijetu. Međutim, niz istraživanja dokazuje da duge, svakodnevne šetnje nisu manje efikasne u borbi sa suvišnim kilogramima.

Koliko šetanja svaki dan je potrebno da bi se smršalo

Saznajte kojih se sve pravila treba pridržavati, kako bi šetnja mogla da zamijeni čitav kompleks vježbi.

Pređeno rastojanje, vaša brzina i vaša težina su glavni faktori koji utiču na količinu potrošenih kalorija za vrijeme šetnje.  Da biste postigli dobre rezultate treba se pridržavati plana i koristiti pedometar. Uvijek ga nosite sa sobom.

Tako ćete moći da izračunate ukupan broj koraka koji načinite u toku dana.

Ako dnevno prelazite velika rastojanja, a pritom ne mršavite, pedometar će vam pomoći da izračunate koliko vam je koraka potrebno da biste počeli da gubite kilograme.

Koliko koraka treba da napravite dnevno da bi smršali

Ovi približni proračuni vam mogu pomoći da napravite lični plan opterećenja (imajte u vidu da mnogo toga zavisi od osobina svakog organizma ponaosob, načina života, ishrane, zdravstvenog stanja):

100 kkal = 2 000 koraka = 1,6 km       

1kg = 140 000 koraka = 7 000 kkal = 112 km

Kako pravilno šetati?

Treba imati u vidu da se dužina koraka kod istog čovjeka razlikuje i varira od 40 do 100 cm. Kako biste saznali kolika je dužina vašeg koraka, možete obelježiti rastojanje od 10-20 metara i proći njime običnom, prosječnom brzinom, brojeći korake. Nakon toga podijelite pređeno rastojanje u centimetrima (1 000 ili 2 000) sa brojem napravljenih koraka.

♦ Do 70 koraka/min.

Kod zdravih ljudi ova brzina praktično nema nikakvog efekta. Preporučuje se bolesnima, ljudima koji se oporavljaju posle infarkta miokarda ili onima koji pate od izražene stenokardije.

♦ 71-90 koraka/min., 3-4 km/h

Preporučuje se ljudima s kardiovaskularnim oboljenjima.

♦ 91-110 koraka/min., 4-5 km/h 

Ovakva šetnja predstavlja osjetno opterećenje na organizam i odgovara svim zdravim ljudima.

♦ 111-130 koraka/min.

Odličan trening za tijelo, ali ovu brzinu, u toku dužeg vremena, teško izdrže čak i zdravi ljudi.

Pravila treninga hodanjem

♦ Počnite  malim opterećenjem, postepeno prelazeći na duže i brže hodanje. U početku opterećenje treba povećavati u skladu s trajanjem šetnje, a tek kasnije povećanjem brzine. Opterećenje mora da odgovara vašem zdravstvenom stanju.

♦ Morate redovno da šetate. Jedan trening nedeljno vam neće dati pozitivan rezultat. Ako niste u mogućnosti da šetate svakodnevno, onda barem 2-3 puta nedeljno. Možete šetati u bilo koje doba dana, ali tek nakon 1-1,5 sata nakon jela.

♦ Važno je zapamtiti da veoma spora šetnja na kratke staze ne daje dobre rezultate, a preduga i brza, nepripremljenom čovjeku, može nanijeti štetu.

 

femina.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.