Odnos obima struka i visine bolji od BMI-a!

Prema novim istraživanjima koja su nedavno predstavljena na jednom naučnom skupu - odnos obima struka i visine bolji je indikator bolesti srca i dijabetesa nego indeks tjelesne mase (BMI).

Odnos obima struka i visine bolji od BMI-a!

Vođa studije dr Margaret Ešvel, nezavisni konsultant i bivši naučni direktor Britanske fondacije za nutricionizam, predstavila je rezultate na 19. Kongresu o gojaznosti u francuskom gradu Lionu i, kako prenosi list Telegraph, izjavila da: "Održavanje obima struka ispod polovine visine može da pomogne u porastu očekivane dužine života za sve ljude na svijetu’’.

Tako, muškarac koji je visok 183 cm treba da ima obim struka manji od 91 cm, dok žena visoka 163 cm treba da ima obim struka manji od 81 cm.

Ešvelova je izjavila da ovo mjerenje treba da služi kao sredstvo za praćenje.  Ideja da se koristi odnos obima struka i visine da bi se predvidio rizik od kardiometaboličkih bolesti nije nova, ali postaje sve aktuelnija, s obzirom da nove studije sve više potvrđuju njen značaj.

Na ovom skupu Ešvelova je predstavila rezultate studije u kojoj je analizirano zdravlje 300.000 ljudi i otkriveno da odnos obima struka i visine bolje predviđa visok krvni pritisak, srčani i moždani udar nego indeks tjelesne mase.

Indeks tjelesne mase se standardno koristi za utvrđivanje gojaznosti. Taj indeks odražava odnos telesne težine osobe u kilogramima i kvadrata visine u metrima. Međutim, on ne uzima u obzir raspoređivanje masti u organizmu. Abdominalne masne naslage negativnije utiču na organe kao što su srce, jetra i bubrezi nego masne naslage na bokovima i zadnjici u smislu kardiometaboličkog rizika.

Prošle godine Ešvelova je bila koautorka rada o sve većoj važnosti korišćenja odnosa obima struka i visine za procjenu kardiometaboličkog rizika i apelovala na naučnike da koriste konzistentnu terminologiju za istraživanje ovog odnosa kako bi mogao lako da se koristi u literaturi.

Prednost odnosa obima struka i visine leži u jednostavnosti poruke važne za zdravlje koja glasi "održavajte obim struka ispod polovine visine". Ovo je mnogo lakše zapamtiti nego indeks tjelesne mase, gdje ne samo treba da računate odnos svoje telesne težine u kilogramima i kvadrat visine u metrima, već takođe treba da zapamtite koji raspon ovog odnosa podrazumijeva zdravu osobu.

Da biste precizno izmjerili obim struka, treba da ga mjerite na polovini između poslJednjeg rebra i vrha ilijačne kosti (vrha karlične kosti na kuku), kao što preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, kaže Ešvelova.

Dijeta.net

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.