"Ja ću da ležim, a žena neka radi"

Ovako po jednom američkom istraživanju muškarci zamišljaju opuštanje kada dodju kući s posla.
"Ja ću da ležim, a žena neka radi"

Istraživanje na Univerzitetu Kalifornija kaže da se stres kod žena smanjuje kada im muškarci pomažu pri  izvršavanju obaveza, a za muškarce opet, vrijedi suprotno, tj. njihov stres opada kada su im žene u nekom poslu, a oni leže i odmaraju se.

Da bi došli do ovog zaključka, naučnici su pratili  aktivnosti 30 parova i svakom od njih mjerili nivo hormona stresa- kortizola. Svaki od parova je u braku bio u prosjeku 13 godina.
Istraživači su otkrili da su ustvari kućni poslovi bili razlog za povećanje nivoa stresa i kod muškaraca i kod žena. ali, kod žena je nivo stresa opadao kad god bi im suprug pomogao u obavljanju kućnih poslova. Kod muškaraca se nivo kortizola pokazao nižim onda kada su mislili da imaju svo vrijeme svijeta za izležavanje, dok su njihove supruge radile.
Glavni autor istraživanja, kaže da ima nešto što smiruje ljude koji se odmaraju, a pri tom znaju da neko drugi radi.

„Kada se muškarac vrati kući s posla, on želi da se skloni i bude sam sa sobom, a  kada se žena vrati kući s posla, ona vrijeme želi da provodi što više sa djecom. Kada je žena kod kuće sama, ona će to vrijeme iskoristiti da čisti kuću i sredjuje je, a kada je muškarac sam kod kuće, on će to vrijeme iskoristiti da se odmara” – izjavila je direktorka “Centra za svakodnevni život u okviru Univerziteta Kalifornija”.

Istraživanje je pokazalo i to da žene u prosjeku troše više vremena obavljajući kućne poslove, dok muškarci imaju više vremena za izležavanje kada su kući.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.