Proširene vene

Proširene vene

Ukoliko osjećate težinu u nogama, peckanje i svrab kože, utrnulost, otečenost i grčeve u listovima, sigurno imate problema s krvotokom i venama.Ženska strana vas savjetuje kako da se oslobodite ovih neprijatnih tegoba.

Zašto nastaju proširene vene?

Na nastanak proširenih vena utiče savremeni način života. Drugi razlog zbog kojeg se proširene vene javljaju jeste genetska predispozicija. Pošto zalisci na zidovima vena mogu da oslabe, oni ne mogu da sprječavaju zaostajanje krvi koja se skuplja u ekstremitetima i vraća u venu. Povećava se venski pritisak i nastaje širenje krvnog suda ili varikozitet. Pojavi bolesti doprinosi i slabost zidova vena (stečena ili urođena).

Varikozne vene se najčešće nalaze oko skočnog zgloba, potkoljenice ili nadkoljenice. To su tamnoplave, izvijugane i kvrgave promjene, dok su manje potkožne vene plave ili plavoljubičaste. Ako se proširene vene ne liječe, javljaju se bolovi i otečenost nogu, upale vena, tromboza, poremećaj limfne cirkulacije.

Simptomi proširenih vena

Obratite pažnju na sljedeće simptome:

  • Osjećaj težine u nogama, naročito nakon dužeg stajanja ili hodanja.
  • Bolni noćni mišićni grčevi.
  • Otečenost u predjelu skočnog zgloba, posebno u večernjim satima.
  • Tup bol različitog intenziteta, lokalizovan najčešće iznad mjesta proširenih vena, a ponekad i duž cijele noge.
  • Suvoća i svrab kože.

Faze bolesti

Kada je riječ o bolesti proširenih vena, razlikujemo četiri faze.

Prva faza
Prva faza podrazumijeva estetske promjene: končasta, mrežasta ili metličasta proširenja venskih sudova. Još uvijek ne postoji poremećaj protoka venske krvi.

Druga faza
Druga faza obuhvata prostranija i veća venska proširenja najčešće oko skočnog zgloba i na stopalu. Tokom dužeg stajanja ili hodanja javljaju se bolovi, oticanje nogu, osjećaj nadutosti i težine u nogama, kao i povišena lokalna temperatura. Ove neprijatne tegobe su izraženije tokom noći, a kod nekih osoba i u vrijeme menstruacije.

Treća faza
Treću fazu karakterišu proširenja potkožnih vena koje su izobličene i obilno proširene do debljine prsta, ponekad sa znacima fiksiranog tromba u njima, promjenama u boji okolne kože i oštećenja zalistaka na ušću površinskih u duboke vene. Kod ove faze poremećaji venskog protoka dovode do oštećenja mikrocirkulacije i limfnog sistema.

Četvrta faza
Četvrta faza podrazumijeva kožne promjene – ekcematoidna, dermatitična i pigmentna oštećenja. Koža je istanjena, atrofična ili zadebljala, ljuspasta i edematozna. Za ovu fazu su karakteristične i venske razjedine ili ulcus venosum. Variksi su skloni prskanju, čak i usljed lake ozljede, a to se manifestuje potkožnim krvarenjima. Ako dođe do spoljašnjeg venskog krvarenja, potrebno je leći, podići nogu, staviti kompresivni zavoj od prstiju na stopalima do tačke iznad mjesta krvarenja i što prije se javiti ljekaru.

Liječenje proširenih vena

Postoje nekoliko načina za liječenje proširenih vena: konzervativna terapija, kompresivna skleroterapija i hirurško liječenje.

Konzervativna terapija podrazumijeva nošenje elastičnih čarapa i kompresivnih zavoja. Oni sprječavaju širenje vena i zastoj cirkulacije. Najbolji rezultat se postiže ukoliko se zavoj postavi pravilno i nosi dugo. Postavlja se ujutru u krevetu u ležećem položaju, dok još ne postoji otok na nogama. Tom prilikom noga je podignuta i zavijanje kreće od prstiju.

Kompresivna skleroterapija podrazumijeva ubrizgavanje sklerozantnog sredstva u prethodno ispražnjenu venu, koja se potom komprimuje tamponom i drži pod elastičnim zavojem dvije sedmice.
Hirirško liječenje se sprovodi ako druge terapije nisu uspješne. Ovo liječenje se primjenjuje i ukoliko se jave znaci akutnih komplikacija, hroničnog venskog zastoja ili vitalne komplikacije (embolija pluća). Hirurško liječenje se sprovodi i zbog krvarenja iz varikoziteta ili zbog estetike. Riječ je o uklanjanju svih varikoziteta, insuficijentnih venskih segmenata ili cijelih magistralnih vena površinskog venskog sistema.

Prevencija proširenih vena

Spriječite da bolest proširenih vena napreduje:

Rekreirajte se
Obavezna je redovna fizička aktivnost. Hodanje, vožnja bicikla, plivanje i trčanje su korisni za bolest proširenih vena. Preporučuje se da se svakog dana po 30 minuta umjereno rekreirate.

Ne boravite u pretoplim prostorijama
Dug boravak u sparnim i zagušljivim prostorijama treba izbjegavati. Povećana vlažnost vazduha je štetna jer doprinosi širenju vena. Takođe, ne izlažite vene suncu jer to širi krvne sudove.

Ne sjedite prekrštenih nogu
Ne treba da sjedite prekrštenih nogu. Pritisak jedne noge na drugu izaziva zastoj venske cirkulacije i pojačava neprijatne tegobe. Takođe, izbjegavajte dugotrajno stajanje i sjedenje sa spuštenim nogama.

Mažite vene kremama
Redovno nanošenje krema za vene je od velike koristi. Koristite kreme od ekstrakta divljeg kestena, lista vinove loze ili neke druge biljke koja stimuliše cirkulaciju.

Vježbe za vene
Ljekari savjetuju da osobe koje imaju proširene vene praktikuju vježbe za mišiće nogu. Predlažemo vam ovu vježbu: ispružite se na pod istegnutih nogu, ruke savijte ispod glave. Iz ovog položaja privucite koljena ka bradi. Ispružite uvis jednu nogu i zatim je spustite. Ponovite 20 puta lagano. Vježbu radite i sa drugom nogom.

Spavajte sa blago podignutim nogama
Spavanje sa blago podignutim nogama se preporučuje osobama koje imaju proširene vene. Podignite podnožje kreveta 10cm ili stavite 2 jastuka pod dušek i tako spavajte. Venska krv se tako neće zadržavati u nogama već će oticati ka srcu.

Ne dižite teret
Nikako ne dižite teret i ne trenirajte naporne sportove. Pojačana fizička aktivnost neće pomoći vašim venama.

Napisala Maja Stojanović

 

Više o hirurškim i nehirurškim metodama liječenja proširenih vena možete pročitati na stranici http://www.operacijavena.com/srpski/lecenje-prosirenih-vena

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kupku za opuštanje...

RECEPT
DANA

Zimski cvjetići

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.