Zeleni čaj - čudesne prednosti

Zeleni čaj  - čudesne prednosti

Svi smo bar jednom u životu čuli o čudesnim prednostima zelenog čaja. Ovo je nevjerovatan čaj koji ustvari može da vam pomogne u svemu, od imuniteta do tumora. Mnogi od nas bi radije da koriste prirodne metode liječenja i razne trave, nego da piju tone pilula. Zato ćemo sada da vam predstavimo neke od prednosti zelenog čaja. Zeleni čaj zapravo sadrži jako puno različitih antioksidanata , tako da kad ga pijete vaš organizam će da iskoristi sve te njegove prednosti o kojima ćemo pričati u nastavku.

1. Smanjen rizik od tumora

Postoje mnoga istraživanja o uticaju zelenog čaja na pojavu tumora i dokazano je da antioksidant EGCG u zelenom čaju reguliše i zapravo spriječava razvoj tumora ubijajući kancerogene ćelije u organizmu, a ne škodeći zdravima. Samo 2 šolje ovog čudesnog zelenog napitka dnevno i šanse za pojavu raka pluća biće  smanjene za 18%. Ovo je jedan mali, ali vrlo lak korak u smanjenju rizika od raka, pa zašto ga onda ne biste iskoristili?

2. Olakšava bol reumatoidnog artritisa

Ako bolujete od reumatoidnog artritisa i trpite bolove godinama, zeleni čaj vam može olakšati te bolove. Ponovo, EGCG štiti hrskavice od razaranja i smanjuje otok i bol uzrokovane ovim strašnim poremećajem. Ovo je ustvari jedna od prednosti zelenog čaja koju prihvaćaju i doktori i čak preporučuju zeleni čaj kao legitiman lijek za liječenje artritisa.

3. Reguliše nivo holesterola

Imate li visok holesterol i jednostavno ne možete da ga spustite ili regulišete? Dakle, jedna od prednosti zelenog čaja je upravo ta da može da vam reguliše holesterol. Zeleni čaj LDL (loši holesterol) u vašem tijelu konvertuje u HDL (dobri holesterol). Zeleni čaj pomaže da vaše arterije budu “čiste” i time smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

4. Pojačava imunitet

Jeste li stalno nešto bolesni ili se jednostavno ne osjećate dobro? Ovaj nevjerovatni čaj može pomoći u jačanju vašeg imuniteta, tako da se tokom zime ne razbolijevate tako često. Zeleni čaj pojačava aktivnost gama delta T ćelija, što vas drži zdravima.

5. Pomaže u gubljenju kilograma

Ma svako od nas želi da smrša i riješi se nekoliko dosadnih kilograma koji su se zalijepili tu i tamo. I tu vam može pomoći zeleni čaj. Samo dvije šolje čaja na dan može da ubrza vaš metabolizam. Vjerovatno ste i vi primjetili sve te silne preparate na bazi zelenog čaja na tržištu, za smanjenje tjelesne težine? Ali, za njih vam ne možemo garantovati da su učinkoviti, koliko da će konzumiranje prirodnog zelenog čaja sigurno pomoći u gubljenju tih nekoliko kilograma koji vas toliko muče.

6. Smanjuje propadanje zuba

Ako imate problema sa zubima i bojite se da vam rapidno propadaju, naravno da će zeleni čaj pomoći u sprječavanju tog problema. On zapravo pomaže u ubijanju bakterija koje izazivaju plak na zubima i samo šolja zelenog čaja će smanjiti rizik od oboljenja desni.

7. Dobar u borbi protiv alergija

Da li ste primjetili da postoji veliki broj alergija na prelazima godišnjih doba. Ako počnete da pijete zeleni čaj, nećete primijetiti da je vrijeme alergija. Ne samo da će vam poslužiti kao preventiva protiv kijanja, kašljanja ili suza u očima, već će takođe blokirati stvaranje histamina i imunoglobina E. Za oba je dokazano da aktiviraju i održavaju alergijske reakcije.

8. Smanjuje i spriječava akne

Kao tinejdžerka, uvijek sam imala problema sa aknama veoma malim ali uvijek su bile prisutne. Sada kao odrasloj osobi akne mi se pojave povremeno, ali jedno je sigurno da zeleni čaj blokira da se akne formiraju. U suštini, antibakterijska svojstva zelenog čaja napadaju i uništavaju akne prije nego se pojave. Ako se akne ipak pojave, čaj će sigurno smanjiti otekline i crvenilo. Zar to nije sjajno?

Nakon svega i pored svih prednosti koje zeleni čaj ima, zar ne bi trebali svi da ga pijemo. Jedna važna napomena je da kada počnete koristi prednosti zelenog čaja, nemojte pretjerivati sa šećerom i samim tim degradirati njegova svojstva. Koristite šećer, ali u vrlo malim količinama. Da li postoje neke drugi prirodni ljekovi koje koriste žene? Ja sam uvijek u potrazi za novim, budite to i vi.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.