Med ublažava noćni kašalj

Med ublažava noćni kašalj

Kašicica meda može da ublaži nocni kašalj te da pomogne djeci i njihovim roditeljima da bolje spavaju, pokazalo je istraživanje kojim je bilo obuhvaceno 105 djece koja su kašljala zbog prehlade.

Djeca su bila podijeljena u tri grupe od kojih je jedna dobijala sirup protiv kašlja, druga med, a treca ništa i med se pokazao najboljim rješenjem.

"Rezultati su bili tako cvrsti da možemo jasno reci da je med bolji, nego ne davati nikakav lijek, dok sastojak sirupa dekstrometorfan nije dobar", rekao je dr. Ian M. Paul sa sveucilišta u Hershey u Pennsylvaniji.

Dekstrometorfan se naširoko koristi, no nema dokaza da djeluje, a nosi odreden rizik, kazao je dr. Paul.

Med se pak koristi širom svijeta kao narodni lijek protiv kašlja i sigurna je i djelotvorna alternativa službenoj medicini.

Postoji nekoliko objašnjenja zašto med pomaže olakašti kašalj, objasnili su Paul i njegove kolege. Med je slatkast i sirupast i djeluje umirujuce na iziritirano grlo, a važan je možda i zato što ima visok postotak antioksidansa. Med djeluje i protiv mikroba.

Med se ne preporucuje djeci mladoj od godinu dana zbog mogucih alergija.

Za stariju djecu je siguran, ali dozu valja povecavati uporedo sa starošcu djeteta. Pola kašicice dovoljno je za djecu od dvije do pet godina, a cijelu kašicicu valja dati djeci od 6 do 11 godina. Dvije kašicice treba da uzmu dvanaestgodišnjaci i stariji.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Palenta za gurmane

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.