Koji je pametan izbor modela cipela za doček Nove godine

Lijepa cipela doprinosi boljem izgledu, ali ako se radi o neadekvatnom modelu, izlazak se može pretvoriti u noćnu moru i ostaviti posljedice za cijeli život.

Koji je pametan izbor modela cipela za doček Nove godine

Pogrešna obuća donosi bolove kratkoga vijeka, ali i ozbiljne dugoročne probleme. Emma Supple, stručnjakinja za te stvari, opisuje probleme u zavisnosti o kakvom modelu cipela za izlazak se radi.

Cipele sa šiljastim završetkom

Nezavisno o visini pete, cipele sa šiljastim završetkom nikako nisu dobre. Prsti su u njima ekstremno stisnuti, a bol počinje da se javlja već nakon pola sata. Većina ljudi će nelagodnost i bol osjetiti nakon nekoliko sati. Prečesto nošenje takvih cipela može dovesti do dugoročnih problema jer se prsti deformišu. Oni koji ih nose znaju imati i podlive oko noktiju. Ovakve modele treba nositi, ako je to neophodno, vrlo rijetko.

Cipele s tvrdim materijalom na petama

U takvim modelima najviše će ispaštati peta jer će na njoj biti konstantan pritisak zbog vrlo krutog materijala. Zbog trljanja kože i cipele nastajati će žuljevi, a kod dužeg i čestog nošenja na peti se može stvoriti koštana izbočina ili kvržica koja zahtijeva hiruršku intervenciju.

Platforme

Nakon nekoliko pića u njima je moguće biti jednako nestabilan kako i u štiklama. Mnoge žene, koje često nose takve cipele, razvijaju određenu vrstu hoda koji stvara pritisak na zglobove i vodi bolovima u nogama. Uz to, mnoge platforme su teške pa je to dodatno opterećenje za mišiće. Kod takvih modela važno je da su lagani i vrlo stabilni.

Vrlo uska peta

Nije normalno hodati konstantno na prstima, a upravo to se događa ako cipele imaju vrlo usku petu, nezavisno koliko je peta visoka. Cipele s takvom petom su vrlo nestabilne i predstavljaju rizik od uganuća, što niko ne želi, posebno ne u novogodišnjoj noći. Dugoročno nošenje takvih modela može voditi trošenju i razaranju zglobne hrskavice, odnosno osteoartritisu u koljenima i trajnog oštećenja Ahilove tetive. Ako ih već morate nositi, birajte kvalitetnije i stabilnije.

Ravne cipele

Mnogi griješe vjerujući kako su ravne cipele savršene za stopala, ali nije tako. One mogu dovesti do spuštanja stopala i skraćivanja muskulature lista te problemima s kičmom. Takođe, često se javlja bol u peti.

Cipele s visokom petom

Mnoge žene ih rado biraju jer im noge u njima izgledaju duže i seksipilnije. Kod takvih modela stvara se veliki pritisak na prste što može uzrokovati pojavu bola, žuljeva, modrica, ispucale kože. Studija iz 2010. godine pokazala je kako su mišići postali kraći za 13 posto, a Ahilova tetiva tvrđa i deblja kod žena koje su nosile cipele sa visokim petama pet puta nedeljno i to dvije godine u odnosu na žene koje ih ne nose.

Idealne cipele

Anatomski oblikovani modeli sa petom visokom dva i po centimetra i zaobljenim vrhom u kojem ima dovoljno mjesta za prste. Dio koji dodiruje petu ne smije biti krut već mekan, a đon mora biti fleksibilan kako bi se stopalo moglo normalno gibati. Dobro je i da su izrađene od prirodnih materijala koji omogućavaju stopalima da dišu. 

 

24sata.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.