Samo mašta može biti granica

Vaš omiljeni portal će vam u narednom periodu predstaviti žene iz našeg okruženja koje se kreativno izražavaju na razne načine. Bilo da se radi o hobiju, radionici, malom ili velikom biznisu, ove žene svakako imaju šta da kažu i zaslužuju da im se posveti pažnja javnosti. Vjerujemo da će i vama poslužiti kao inspiracija.

Samo mašta može biti granica

Ovog puta razgovarali smo sa Milankom Asanović Ćupić koja, pored svog redovnog posla i porodičnih obaveza, uspijeva da pronađe vrijeme za kreativno izražavanje u vidu izrade predivnih komada nakita.


Milanka Asanović Ćupić

Koliko dugo se bavite izradom nakita i da li ste samouki?
Ima već 4-5 godina od kada sam prvi put dobila paketić polimerske gline i bila potpuno opčinjena šta je sve moguće od nje napraviti. Veći broj tehnika sam naučila sama, mada moram pomenuti i brojne umjetnike okupljene oko foruma mojrucnirad sa kojima sam razmjenjivala i razmjenjujem  zaista sjajne ideje i savjete i od kojih sam puno naučila.

Kako se rodila ideja za ovakvim tipom kreativnog izražavanja?
Oduvijek sam imala neki hobi. Nekad su to bile bojanke, nekad pletenje kom me je naučila baba Olga, nekada slikanje, a kada sam otkrila polimersku glinu potpuno sam se zarazila :) Od tada traje moje eksperimentisanje i istraživanje. Mislim da jedino iz Afrike nemam materijala i alata :)

Da li je za Vas izrada nakita hobi ili posao?
Po struci sam mr evropskih integracija i profesor engleskog jezika i književnosti, što će reći da mi je ovo samo hobi, uz koji uživam u pravom smislu te riječi.

Gdje pronalazite inspiraciju?
Inspiracija pronalazi mene:) Gotovo uvijek imam na umu šta ću sljedeće da napravim, i dok sam posvećena izradi jednog komada uvijek se jave nove ideje za sledeći poduhvat.

Koje materijale koristite?
Materijal koji najviše koristim je polimerska glina, a zavisno od inspiracije svašta nešto je moguće iskombinovati, kako sa nepečenom tako i sa pečenom glinom. Tehnike i načini kombinovanja gotovih elemenata, što od gline što od tkanina, su brojni. Granica je samo vaša mašta.

Koje tehnike praktikujete i gdje ste ih naučili?
Kako sam savladala brojne načine izrade, sada već radim i isprobavam najsloženije tehnike, zato je za pojedine komade nakita potrebno po nekoliko dana, naročito ako perle imaju neki motiv na sebi, npr. motiv cvijeta, lista ili, recimo, roze trake, simbol borbe protiv raka dojke, koji sam sama osmislila i napravila. Kod ove “tehnike polaganja rolata” (engl. Layering cane work) sve se radi posebno, prvo se pravi tzv. rolat ili štapić (engl. cane) na čijem je presjeku motiv, pa se ti rolati sijeku i djelići se stapaju u perlicu. Evo primjera kako to izgleda u praksi:

Uglavnom sam sama istraživala, mnogo čitala, prevodila strane tekstove i, kao što ranije rekoh, komunicirala sa brojnim umjetnicima, u to vrijeme većinom sa onima van CG, jer kada sam počinjala mali je broj kreativaca kod nas bio upoznat sa ovim medijumom, a da ne govorim, na primjer, o snabdjevenosti knjižara. I danas ima zanimljivih komentara i pogleda kada pitam za pojedine materijale i alate :)

Možete li nam ukratko opisati proces izrade jednog komada nakita?
To i nije baš jednostavno opisati, ali ono što u većini slučajeva radim ide sljedećim redosledom: prvo osmislim koju ću tehniku i boje koristiti, pa tom tehnikom napravim željeni oblik, zatim slijedi bušenje nepečenog komada, potom pečenje, šmirglanje, poliranje i lakiranje. Kada se sve osuši slijedi sklapanje koje je jako zanimljiv, inspirativan i kreativan dio ovog procesa.

Šta bi izdvojili kao svoj zaštitni znak?
Ne postoji konkretan motiv koji objedinjuje ili prožima moje radove. Ono što im je zajedničko je kombinovanje brojnih tehnika, dugotrajna izrada i nadasve moj nezaobilazni, ponekad i pretjerani, perfekcionizam, entuzijazam i posvećenost koji su utkani u svaki komad. Ono što me raduje jeste da je moj nakit među djevojkama postao prepoznatljiv.

Koji tip nakita je najpopularniji kod nas? Za kakve modele se najčešće odlučuju Vaše mušterije?
Ne bih mogla da izdvojim koji tip nakita je najpopularniji, jer ne pravim serijski nakit.  Kod određene osobe je popularno ono što odgovara njenom karakteru i stilu. Nekad su to ekscentrični komadi, nekad svedene linije, nekad jarke boje, nekad djetinjasti komadi, nekad blesavi i otkačeni motivi, nekad komadi starinskog stila.

Da li radite nakit po porudžbini, u smislu da mušterija da ideju, a Vi je realizujete?
Ponekad. Ukoliko vidim da ideju mogu da realizujem svakako da ću izaći u susret, mada moram da napomenem da ne radim nakit po svaku cijenu, jer ukoliko nisam zaista sigurna da mogu u potpunosti da realizujem nečiju zamisao ne prihvatam se posla :)

Da li savjetujete svoje kupce u smislu kakav komad nakita bi im najbolje odgovarao?
Kada zatraže moje mišljenje svakako da dam savjet, mada uglavnom djevojke koje kupuju moj nakit imaju svoj stil, znaju šta im odgovara i šta konkretno žele, te je prava privilegija i zadovoljstvo saradjivati sa njima.  Naše konsultacije su ekspeditivne :)

S obzirom da ste majka i zaposlena žena, kako usklađujete porodične, poslovne obaveze i rad na izradi nakita?
Rad na izradi nakita je moj hobi i njime se bavim u trenucima kada imam slobodnog vremena i kada su sve dnevne obaveze zavrsene. Obzirom da sam udata i da sam mama jedne četrnaestomjesečne djevojčice, a da pritom imam i državni posao, malo vremena ostaje za hobi. Ipak, uz dobru organizaciju pronađe se slobodnog vremena i za kreativni rad. Što bi se reklo „where there is a will there is a way”, tj. gdje ima volje ima i načina :)

Možete li nam opisati jedan vaš radni dan?
Moj radni dan je teško ukratko opisati, jer je zaista prepun brojnim aktivnostima, što kod kuće, što na poslu. Počinje vrlo rano i prijepodne je posvećeno privatnim obavezama i pripremi za posao. Sve žene koje su majke dobro znaju šta je sve neophodno postići kako bi sve obaveze bile završene. U kasno prijepodne počinju moje poslovne obaveze, tj. profesorski posao i rad sa „mojom” drugom djecom, koje je samo po sebi jako kreativno, zahtjevno i nadasve odgovorno zanimanje. Ono malo vremena nakon igranja, priče i poljupca za laku noć posvećeno je hobiju i tom uživanju.

Da li imate prodajni salon i kako potencijalne mušterije mogu doći do Vas?
Svi zainteresovani mogu na facebooku pronaći moj profil Milanka umjetnički nakit ili me mogu kontaktirati putem mejla na milanka.me@gmail.com

 

U okviru konkursa Najljepša ljubavna priča Milanka poklanja jednu svoju kreaciju: predivne minđuše.

Napišite najljepšu ljubavnu priču, postavite je na portal i pozovite vaše prijatelje da glasaju za vas. Srećno!

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.