Evo što morate znati o piluli za dan poslije

Kada prevencija, odnosno sredstva za sprečavanje trudnoće zakažu, odnosno kada zaboravite popiti svoju oralnu kontracepciju ili se tokom polnog odnosa dogodi pucanje ili skliznuće kondoma ili, pak, uopšte niste upotrijebili nijednu kontracepcijsku metodu, rješenje postoji u tableti za dan poslije.

Evo što morate znati o piluli za dan poslije

Oralna tableta

Ova hitna kontracepcija je efikasna, ali postoje neke stvari na koje treba pripaziti prije uzimanja.

Većina žena uvjerena je kako je riječ o tableti za pobačaj, što nije istina. Visoke doze ove postkoitalne kontracepcije onemogućavaju oplodnju jajne ćelije, odnosno sprečavaju ovulaciju, slično kao što konvencionalna oralna tableta sprečava trudnoću.

U tableti za dan poslije sadržan je hormon progesteron (levongestrel) i mora se uzeti najkasnije u okviru 72 sata nakon polnog odnosa, iako najjače djelovanje ima u toku prva 24 sata. Takođe, ne morate čekati određeno vrijeme da biste je uzeli nego to možete učiniti odmah nakon polnog odnosa.

Kako je riječ o tableti s visokom dozom hormona, nipošto se ne smije koristiti kao redovna kontracepcija, nego samo u hitnim slučajevima koje smo naveli.

Glavobolja i mučnina

Takođe, tableta ne djeluje ako je žena već trudna. Tableta za dan poslije trebalo bi da se uzme samo jednom u toku menstrualnog ciklusa. A je li bila efikasna, pokazuje dobijanje sljedeće menstruacije. U slučaju da ta sljedeća menstruacija kasni više od pet dana, svakako se obratite ljekaru.

Tableta se, generalno, dobro podnosi, ali u pojedinačnim slučajevima može doći do glavobolje i mučnine.

Pojesti obrok

Preporučljivo je pojesti nešto prije uzimanja tablete. No, ako povraćate i tri sata nakon uzimanja hitne kontracepcije, trebali bi da uzmete još jednu tabletu. Žene s oštećenjem jetre ili koje imaju teži oblik astme, ne smiju uzimati ovaj lijek.

Ciklus

Osim povraćanja i mučnine, kao nuspojave mogu se javiti bolovi u stomaku, dojkama i glavi. Takođe, treba znati da pilula za dan poslije može poremetiti menstrualni ciklus pa krvarenje može početi dan ranije ili kasnije nego inače.

Činjenice o ovulaciji

 1. Žena ovulira, otprilike, jednom svakih 28 dana, što znači da je šansa da će žena ovulirati na odabrani dan, odnosno jutro, 3,57 posto.
 2. U vrijeme ovulacije, jajašce se može oploditi tokom 12 do 24 sata nakon polnog odnosa (1 dan).
 3. Kada sperma uđe u žensko tijelo, on ostaje živ i sposoban za oplodnju jajašca i do 5 dana.
 4. Hitna kontracepcija ostaje na snazi nekoliko dana.
 5. Oplođenom jajašcu potrebno je od 5 do 7 dana da bi se ugnijezdilo u sluznicu maternice.

Kada ne uzimati pilulu

Nemojte uzimati tabletu za dan poslije ako:

 • Znate da ste trudni ili sumnjate da biste mogli biti;
 • Imate istoriju alergije ili preosjetljivosti na njene sastojke;
 • Imate noviju istoriju abnormalnog ili vaginalnog krvarenja kojem vaš ljekar još nije otkrio uzrok;
 • Imate više od 75 kilograma.

Važno

Tableta za dan poslije neće vas zaštititi od trudnoće ako imate polni odnos nakon što uzmete tabletu. Umjesto toga, morate je uzeti odmah nakon nezaštićenog seksa.

 

avaz.ba

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.