Zdrave tajne crne čokolade

Za razliku od obične mliječne čokolade koja je bogata šećerima i siromašna antioksidansima, crna čokolada je pravi rudnik antioksidansa. Zanimljivo, čokolada s visokim udjelom kakaa (barem 70 odsto) sadrži više antioksidansa nego zeleni čaj ili crno vino!

Zdrave tajne crne čokolade

1. Štiti kožu 

Istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Nutrition" pokazalo je kako osobe koje konzumiraju crnu čokoladu imaju nježniju kožu, 25 odsto manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vrijeme zadržava vlažnost. Isto tako, čokoladom možete da spriječite diskoloraciju kože uzrokovanu starenjem. 

2. Crna čokolada čuva srce 

Harvardski stručnjaci su analizirali dvadesetjednu prethodno objavljenu studiju o konzumaciji kakaa s ukupno 2.500 ispitanika. Osim što može da snizi krvni pritisak i poboljša stanje krvnih sudova, konzumacija kakaa je odgovorna za smanjenje lošeg holesterola, a istovremeno se povećava nivo dobrog holesterola. 

3. Ako ste uzrujani, pojedite kockicu crne čokolade 

Mnogim istraživanjima potvrđeno je da crna čokolada može da snizi krvni pritisak. Tako je istraživanje Univerziteta u Kelnu pokazalo da čak i male količine crne čokolade daju sličan potencijal snižavanja krvnog pritiska kao i dijetetske merame koje su se dokazale kao uspješne u smanjivanju kardiovaskularnih problema. 

b92

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.