Čuvajte svoje oči!

Čuvajte svoje oči!

Oči nam daju jedno od najvažnijih čula, čulo vida. Mnoge osobe, naročito mladi, oči uzimaju zdravo za gotovo. Za čovjeka oštećenje ili gubitak vida predstavlja značajno smanjenje kvaliteta života. Da se vaš vid ne bi pogoršao, brinite o zdravlju svojih očiju. Savjeti koje vam donosimo su jednostavni, a učinkoviti.

Pravilo 20 - 20 - 20

Gledanje u monitor ili bilo koji drugi ekran neće oštetiti vid, ali može oči učiniti umornima i suvima. Iznenađujuće je da tokom gledanja u monitor trepćemo dvostruko češće nego inače. Pratite pravilo 20 - 20 - 20. Odnosno, svakih 20 minuta pogledajte u daljinu od 20 metara u razdoblju od najmanje 20 sekundi. Neka je razmak između vas i monitora najmanje 60 centimetara. Smanjite odsjaj monitora tako da ga okrenete na stranu na koju ne dolazi sunčeva svjetlost ili uložite u zaštitnu foliju koja djeluje kao filter.

Sunčane naočare

UV zračenja oštećuju oči jednako kao i kožu. Izloženost UV zračenju može uzrokovati kataraktu i rak kapka. Kad god ste napolju, čak i kad su oblačni dani, nosite sunčane naočare ili sočiva koja blokiraju 99 do 100% UV zračenja. Sunčana sočiva i naočare ne moraju biti skupe, dovoljno je da provjerite njihovu etiketu. Snijeg, voda, kopno i pijesak reflektiraju UV zrake i zato je neophodno da zaštitite oči.

Zaštitne naočare

Vjerovali ili ne, većina oštećenja očiju događa se na poslu ili kod kuće. Nosite zaštitne naočare kada god upravljate oštrim predmetima, kad postoji opasnost da vam strani predmeti uđu u oko i kada radite s opasnim hemikalijama.

Ishrana

Pravilna ishrana koja poboljšava cirkulaciju je odlična za srce, oči i vid. Odaberite namirnice kao što su citrusno voće, tamno lisnato povrće i integralne žitarice. Hrana bogata cinkom (pasulj, nemasno crveno meso, perad) značajno smanjuje rizik od oštećenja vida. Šargaepa poboljšava vid jer sadrži vitamin A. Ostali nutrijenti koji su važni za vid su beta karoten i lutein.

Ne ignorišite probleme sa očima

Ako su vaše oči često nadražene, suve ili crvene, ublažite problem s hladnim oblogama ili kapima za oči. Ako osjećate da vas nešto u oku grebe, isperite oko vodom. Posjetite ljekara ako simptomi ne prolaze, ako osjećate bol, oticanje, imate iscjedak i osjetljivi ste na svjetlo.

Čistite sočiva

Brinite o svojim očima tako što ćete da brinete o sočivima. Prije rukovanja sočivima operite ruke. Koristite sredstva koja vam je odobrio ljekar. Svaki put kada skinete sočiva dobro ih očistite. Važno je da ih redovno mijenjate. 

Pazite na ljekove

Mnoge vrste ljekova mogu oštetiti vaš vid. To su najčešće antacidi, ljekovi protiv anksioznosti i zgrušavanja krvi, antidepresivi, diuretici, kortikosteroidi i oralna kontracepcija. Posavjetujte se sa svojim ljekarom o svim mogućim nuspojavama i komplikacijama.

Ne koristite staru šminku

Na šminki lako dolazi do nakupljanja bakterija. Bacite proizvode koji su stariji od 3 mjeseca. Ako dobijete infekciju, riješite se svih proizvoda. Ako ste skloni alergijskim reakcijama, budite oprezniji prilikom isprobavanja kozmetike. Nemojte kozmetiku dijeliti i ne koristite uzorke u trgovinama kozmetičkih proizvoda. Lice dobro očistite nakon korištenja šminke, naročito prije spavanja.

Redovni pregledi

Bez obzira na to nosite li naočare ili ne, pregledi očiju svake 2 godine su potrebni za sve osobe starosti od 21. do 40. godine. Svi koji nose sočiva i osobe starije od 40 godina trebaju na preglede očiju da idu jednom godišnje. Mnoge bolesti, uključujući glaukom, nastaju kao posljedica starenja ili dijabetesa i ne daju rane simptome, zato je redovni pregled izuzetno važan.

Prestanite pušiti

Ako pušite, prestanite! Pušenje povećava rizik od nastanka katarakte i uzrokuje neugodan osjećaj suvih očiju. Takođe, povećava rizik od nakupljanja naslaga u krvnom sistemu i oslabljuje arterije. Osim što povećava rizik od nastanka srčanog udara, može uzrokovati razne bolesti očiju i gubitak vida. Dobra vijest je da čim prestanete s pušenjem, rizik od nastanka bolesti očiju postaje jednak kao i kod nepušača.

centar-zdravlja.net

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.