Evo zbog čega nastaju bijele fleke na noktima

Opšte prihvaćeno mišljenje, prema kojem je glavni uzrok nastanka bijelih fleka na noktima manjak kalcijuma i da se problem rješava povećanim unosom tog minerala u organizam, običan je mit, saopšteno je na njemačkom Institutu za opštu medicinu u Hanoveru.

Evo zbog čega nastaju bijele fleke na noktima

Ljekarka s instituta Ulrike Junius-Voker objasnila je da je nokat sastavljen od 100 do 150 tankih slojeva, od čega samo 0,2 odsto čini kalcijum.

Sitne traume noktiju poput udaraca ili manjih povreda uzrokuju promjene na djelovima nokta koje su vidljive kao diskoloracije, odnosno mali džepovi vazduha na njihovoj površini.

Postoje i slučajevi kada je uzrok nastanka bijelih fleka upravo manjak kalcijuma, ali vrlo su rijetki i obično se vezuju uz pacijente s teškom deficijencijom kalcijuma podstaknutog drugim bolestima.

"U slučaju kada osoba nije jako pothranjena, a ipak ima bijele fleke na noktima, nije u pitanju manjak kalcijuma", rekla je Junius-Voker.

Izvor: Net.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.