Zašto se folna kiselina preporučuje trudnicama?

Tokom trudnoće sve žene znaju da je neophodno uzimati kompleks vitamina koji pomažu zdravom razvoju ploda, kao i zdravlju majke. Najčešće čujemo da ljekari preporučuju folnu kiselinu i da je ovaj suplement veoma značajan za trudnice. U narodu ovaj suplement je poznat i pod nazivom „majčinski vitamin“.

Zašto se folna kiselina preporučuje trudnicama?

Folna kiselina, ili vitamin B9, spada u grupu vitamina B kompleksa koji su poznati i pod nazivom folati. Uzimanje ovog vitamina je značajno u prevenciji oštećenja kičmene moždine i mozga bebe. Veoma je važan vitamin jer potpomaže normalno funkcionisanje mozga i sprečava nesanicu, umor i depresiju. Takođe, značaj se ogleda i u smanjenju rizika pojave preeklampsije, odnosno poremećaja krvnog pritiska tokom trudnoće. Ona značajno utiče na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i na poboljšanje krvne slike kod osoba sklonih anemiji.

Folna kiselina kod trudnica učestvuje u sintezi DNK, kao i konverziji aminokiselina, razvoju majčinog tkiva, ali i u formiranju posteljice.

Šta je folna kiselina za trudnice i zašto je ljekari preporučuju?

Ljekari preporučuju da se folna kiselina za trudnice unosi u količini oko 400 mcg dnevno. Bitno je naglasiti da ovaj vitamin treba uzimati mjesec dana prije začeća ploda i na taj način pripremiti tijelo za promene koje nastaju tokom trudnoće.

Prema najnovijim istraživanjima američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, optimalni dnevni unos folne kiseline trebalo bi da bude oko 600 mcg za trudnice.

Međutim, važno je naglasiti da ne unosite više od 1000 mcg folne kiseline, kao i da se prije uzimanja bilo kog suplementa konsultujete sa vašim izabranim ljekarom.

Zašto je folna kiselina neophodna trudnicama?

Majke podložne gojaznosti ili gojazne žene imaju veći rizik tokom trudnoće da se plod razvije sa defektom nervne cijevi. U tom slučaju će vam izabrani ljekar preporučiti sumplement folne kiseline.

Ukoliko je tokom prethodne trudnoće vaša beba imala problem sa nervnom cijevi, ljekari će vam preporučiti da konzumirate i oko 4000 mcg ovog vitamina.

Važno je naglasiti ljekaru istoriju vaših zdravstvenih problema, ukoliko ste ih imali, i zakazati konsultaciju prije samog začeća.

Najugroženija je grupa žena koja pati od dijabetesa ili pije ljekove protiv bilo koje vrste napada da se razvije problem sa plodom.

Koje su namirnice bogate folnom kiselinom?

Tokom trudnoće je nemoguće unijeti dovoljne količine folne kiseline. Da bi zadovoljila potrebe organizma trudnica bi morala da pojede oko 20 kg spanaća koji je veoma bogat ovim vitaminom. Jasno je da je to nemoguće i zato ljekari preporučuju uvijek prehrambene namirnice obogaćene folnom kiselinom u kombinaciji sa suplementima.

Namirnice koje sadrže najviše folne kiseline su: spanać, avokado, citrusno voće, sočivo, pasulj, orasi. Međutim, prema poslednjim istraživanjima došlo je do saznanja da naše tijelo bolje apsorbuje suplemente folne kiseline u odnosi na ostale vitamine B koji se nalaze u prirodnim namirnicama. Naučnici su utvrdili da se većina folata izgubi u namirnicama uslijed termičke obrade. Najbolje je kombinovati preporučene namirnice koje smo gore naveli i suplemente folata tokom trudnoće.

Koji su pokazatelji nedostatka folne kiseline?

Najčešći simptomi deficita folne kiseline su anemija, glavobolja, lupanje srca, dijareja. U nekim slučajevima može da dovede do poremećaja u razvoju ploda. Zbog toga je ona veoma bitna u embrionalnoj fazi trudnoće. Ukoliko osjećate bilo kakve tegobe najbolje je konsultovati ljekara koji će da utvrdi da li patite od nedostatka folne kiseline i prepisati vam tačnu dozu koja je neophodna za funkcionisanje vašeg organizma.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.