Evo zašto vam u Italiji neće uvijek poslužiti kapućino

Jedno od omiljenih pića koje najčešće naručujemo po kafićima kada ne znamo šta bismo drugo je kapućino. Ova vrsta napitka od kafe je postala jako popularna širom svijeta i zbog toga što, zbog količine mlijeka, može da zamijeni užinu, pa se za ovo piće najčešće odlučuju oni koji zbog pretrpanog rasporeda ne mogu da stignu da jedu jer im ublaži glad. Kapućino ljudi vole jer se u ovom toplom napitku i dalje osjeća lijep, blagi ukus kafe, a nije im jak kao klasičan espreso ili ristreto.

Evo zašto vam u Italiji neće uvijek poslužiti kapućino

Istorija kapućina

Istorija ovog toplog napitka se može pratiti nekoliko stotina godina unazad i to od Italije, preko Austrije, zatim Velike Britanije, Francuske i Amerike. Da je kapućino izmišljen u Italiji svima je dobro poznato, ali ne i to da ga je izmislio monah. Taj monah je pripadao redu „kapucineri“, koji se izdvojio od poznatog franjevačkog reda koji pripada Rimokatoličkoj crkvi. Upravo od kapucinera potiče i naziv ovog napitka od kafe, jer cimet koji se posipa preko pjene od mlijeka u obliku kupe podsjeća na kape njihovih monaških odora.

Ubrzo je kapućino zaludio Austrijance, Francuze i Britance, baš zbog tog blagog ukusa i velike količine mlijeka. Treba pomenuti da se italijanska i austrijska verzija ovog pića značajno razlikuju. Dok se u Italiji koristi pjena od mlijeka, u bečkim kafićima se ova kafa pravi sa šlagom ili kremom.

U Sjedinjenim Američkim Državama je ovaj napitak postao popularan devedesetih godina kada su se popularizovali klasični kafići koji su se drastično razlikovali od njihovih klasičnih „dajnera“, restorana u kojima se služe jednostavna jela koja se brzo pripremaju uz običnu američku kafu sa mlijekom.

Kako se pravi kapućino?

Kapućino se na početku mogao piti samo u restoranima jer njegova priprema zahtijeva posjedovanje aparata za kafu. Pravi kapućino se priprema od espreso kafe, toplog mlijeka i pjene od mlijeka. Danas se ovaj napitak može spremiti i u kućnim uslovima, a za to je potreban aparat za espreso i aparat za pravljenje pjene od mlijeka. Neki aparati za kafu imaju u sebi i dio za pravljenje pjene od mlijeka pod pritiskom, dok drugi nemaju ovu opciju, tako da ćete, kako biste uživali u pravom, italijanskom kapućinu, morati da kupite i aparat za pravljenje pjene.

Ova kafa se servira u velikim šoljicama, u porcijama od 150 do 180 mililitara, tako da, kada je sljedeći put naručite u nekom kafiću i donesu vam malu šoljicu, kao za espreso, znajte da nije pravi. Jako je važno da se za ovaj napitak odabere i adekvatna espreso kafa. Najbolje je da se koristi mješavina arabike i robuste i da se koristi aparat koji melje svježu kafu.

Kada se u Italji pije kapućino?

Iako je kapućino kafa porijeklom iz Italjie, kada odete tamo možete se iznenaditi kada odbiju da vam ga posluže u resotranu. U Italji se kapućino pije isključivo ujutru do 11 časova, uz doručak, dok se  u ostatku dana pije espreso ili ristreto. Razlog za ovo je što ova kafa ima mnogo mlijeka u sebi, pa se smatra dijelom obroka. Isto iznenađenje u Italji ćete doživjeti i kada poručite ledenu kafu – u većini restorana će vam donijeti espreso i čašu vode sa ledom.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Ćufte od sočiva i paradajza

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.