Ovo je sve što morate da znate prije kupovine aparata za espresso

Jedna od stvari sa kojom rijetko šta može da se mjeri rano ujutru je miris svježe skuvane kafe i prva šoljica ovog napitka. Kafa je napitak koji je jako brzo osvojio skoro čitavu planetu. U početku je način pripreme kafe gotovo svuda bio različit, ali, zahvaljujući razvoju sredstava za prevoz i lakšoj komunikaciji ljudi iz različitih krajeva, recepti za pripremu ovog napitka su počeli da se šire. Još u devetnaestom vijeku je napravljena prva mašina za pripremu kafe koja je kasnije usavršavana da bi postala ono što danas znamo kao aparat za espresso.

Ovo je sve što morate da znate prije kupovine aparata za espresso

U našim domaćinstvima se pravi aparat za espresso jako dugo nije mogao vidjeti, djelimično zbog cijene, a najviše zbog činjenice da se u kućama uglavnom ispijala domaća kafa. Međutim, sve češće se ova mašina za pripremu kafe može vidjeti u našim kuhinjama pa čak i oni koji su do skoro pili isključivo domaću kafu počinju da razmišljaju o kupovini aparata. Da bismo olakšali izbor onima koji planiraju da kupe aparat za espresso, u ovom tekstu ćemo navesti vrste ovih aparata i neke karakteristike koje kvalitetan aparat mora da posjeduje.

Vrste aparata za espresso

Na našem tržištu se mogu naći četiri vrste aparata za espresso, a to su: manuelni, automatski, digitalni i aparat za kapsule.

Manuelni aparati su najjeftiniji i oni mnogo podsjećaju na profesionalne aparate u kafićima. Da biste skuvali kafu na njemu morate sami da sameljete kafu, na posebnom aparatu, ili da koristite već mljevenu, a zatim da je utisnete u držač za kafu. Oni nemaju ni opciju uparavanja mlijeka, pa ćete morati da kupite poseban aparat za to.

Automatski aparati su malo skuplji, ali kod njih se kafa bukvalno kuva na dugme. Sami melju i doziraju kafu i imaju poseban dio za uparavanje mlijeka.

Digitalni aparati su posljednje dostignuće tehnologije u pripremi kafe. Na displeju imate nekoliko opcija i treba samo da odaberete koju kafu želite, on će sam skuvati kafu i upariti, a zatim i u kafu sipati dovoljnu količinu mlijeka za željeni napitak.

Aparati koji koriste kapsule su prilično jeftiniji i jednostavniji za upotrebu, i sve što je potrebno da uradite kako biste pripremili kafu jeste da ubacite kapsulu u spremnik.

Na ove stvari obavezno obratite pažnju

Prvo na šta treba da obratite pažnju prilikom izbora aparata je pritisak pod kojim potiskuje vodenu paru kroz mljevenu kafu. Baristi kažu da je optimalni pritisak za kuvanje dobre kafe na profesionalnim aparatima 9 bari, ali kućni aparati ne mogu da održe ujednačen pritisak. Najbolje bi bilo da kupite aparat koji postiže pritisak do 15 bari.

Sljedeća stvar koja je jako bitna na svakom aparatu za espresso je bojler. Temperatura vode za kuvanje dobre kafe bi trebalo da bude od 90 do 95 Celzijusovih stepeni. Ono što je važno je da bojler u aparatu može da održi optimalnu temperaturu u toku kuvanja kafe i da ona ne opada.

Opcija samočišćenja aparata je i te kako poželjna jer to znači da nećete morati jako često sami da čistite aparat. Ukoliko imate veliku porodicu, ili vam često dolaze gosti, onda bi trebalo da kupite aparat koji ima što veći bojler. Još jedna stvar na koju treba da obratite pažnju jeste finoća mljevenja zrna kafe, logično je da što su zrna kafe bolje samljevena, to je pripremljeni napitak ukusniji.

Redovno održavajte svoj aparat

Treba napomenuti i da aparat za espresso morate redovno da održavate. Čak i ako vaš aparat ima opciju samočišćenja, što je odlično, morate ga periodično i vi očistiti. Naša voda je puna kamenca koji se vremenom taloži u spremniku za vodu i u cijevima kroz koje prolaze voda i kafa. Ovaj kamenac, osim što može da utiče na ukus skuvane kafe, ukoliko se ne otkloni može da zapuši cijevi u aparatu i da napravi ogromnu štetu. Zbog toga je neophodno da mu na svakih par mjeseci sipate sredstvo za čišćenje koje će ovaj kamenac ukloniti.

Uvijek birajte dobru kafu

Za kraj treba naglasiti da vam kvalitetan aparat za espresso ništa neće značiti ukoliko ne odaberete kvalitetnu mješavinu kafe. Naravno, od ličnog ukusa zavisi kakvu kafu više volite, da li preferirate da je jače ili slabije pržena, da li volite da je malo kiselija, pa na osnovu toga birate mješavinu arabike i robuste u određenom procentu, ali potrudite se da uvijek kupujete kvalitetnu kafu.

U našim prodavnicama se naći nekoliko kvalitetnih vrsta kafe, svjetski poznatih proizvođača, a uvijek možete da kupite kvalitetnu mješavinu u nekoj kafeteriji. Isto važi i za izbor kapsula za kafu, uviek kupujte one poznatijih brendova kako biste uživali u svakoj šoljici kafe.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.