Kako najbolje proslaviti dječiji rođendan

Kako najbolje proslaviti dječiji rođendan

Kako smo slavili dječije rođendane

Dječije igraonice su u današnjem savremenom i ubrzanom načinu života, postale najpopularnija i najbolja opcija za proslavu dečijih rođendana. Ne tako davno, sve je izgledalo sasvim drugačije: oko prostora, organizacije i posluženja smo sami morali da se potrudimo.

Dečije igraonice nam do prije desetak godina nisu ni bile potrebne jer su se svi dječiji rođendani u to vrijeme bučno proslavljali u kućama i stanovima –  pošto napravite sendviče sa neizostavnim rendanim kačkavaljem i tortu (najčešće čuvenu “plazmu”) premažete šlagom, sklonite stolice, manje djelove nameštaja i tepihe da napravite što više prostora za drugare, pustite muziku, sipate sokove (“crne” i “žute”, gazirane), žurka može da počne. Dnevne sobe, dječije sobe, a u najboljoj verziji i prema mogućnostima – i dvorišta, bili su gotovo jedina varijanta za dječije proslave svake vrste. U savremenom dobu, zamijenili su ih prostori specijalizovani gotovo isključivo za tu svrhu – dječije igraonice.

Ono što je nekada predstavljalo jednu od najvećih poteškoća jeste obavezna prusutnost roditelja, pogotovo za uzrast do osnovne škole, jer djeca svakako ne bi smjela da duže provode vrijeme bez nadzora odraslih. To nije odgovaralo ni djeci ni roditeljima, prvima jer nisu mogli da se slobodno igraju, a drugima jer nisu imali kada da se posvete starijim gostima pa su se rođendani najčešće slavili odvojeno – za rodbinu i porodične prijatelje i za drugare iz vrtića ili škole. Danas, mnogobrojne dječije igraonice pružaju mogućnost odvojenih prostora za djecu,  koju paze animatori ili vaspitači, i za odrasle, koji se u tom slučaju mogu na miru posvetiti razgovoru.

Takođe, veliki problem predstavljala je i veličina životnog prostora, ali i uslovi u kojima stanujemo – u zgradi neće baš sve komšije sa oduševljenjem prihvatiti proslavu dječijeg rođendana, kao što ni u male stanove neće moći da se smjesti veliki broj pozvanih drugara. Dečije igraonice su, pak, prostori u kojima nas ništa ne remeti, jer smo sigurni da dječija graja neće nikome smetati i da će biti sasvim dovoljno mjesta za sve.

Postojala je i realna opasnost da se u dječijoj igri pokućstvo ošteti (znamo koliko glavobolje mogu da zadaju sok prosut na kauč ili fotelja umrljana tortom). Ovo je još jedna stavka koja se promijenila otkako su počele da se otvaraju dječije igraonice – sigurno ćete se složiti da je neuporedivo lakše kada vam u kući/stanu nakon dječijeg rođendana ne ostaje gomila plastičnih čaša i tanjira, pobacane igračke, sudovi za pranje, kada vas nakon zabave ne očekuje još i raspremanje i čišćenje stana.

Uz to, bilo je potrebno odvojiti i vrijeme za pripremu rođendana. Nabavka slanih grickalica, pravljenje sendviča, pečenje žu – žu pogačica i kora za tortu, koju je trebalo strpljivo ukrašavati, predstavljali su ne tako male obaveze, koje je teško uklopiti u savremeni životni tempo. Stoga su i organizaciju proslava danas preuzele dječije igraonice, odnosno njihovi zaposleni, što je mnogo brže i jednostavnije rješenje, a slavlje je konačno prepušteno onome kome je i namijenjeno – djeci, odnosno slavljeniku i njegovim drugarima, kao i roditeljima i njihovim gostima.

Kako su dječije igraonice promijenile stvari

Bilo da želite slavlje povodom rođendana, krštenja, upisa u prvi razred osnovne škole ili nekog drugog za vas značajnog događaja, osoblje dječije igraonice je tu da vodi računa o svim detaljima. Oni su ti koji će se pobrinuti da sve protekne u najboljem redu i onako kako ste zamislili, od priprema hrane i pića do odabira torte, od programa koje dječije igraonice većinom imaju u ponudi i koje osmišljavaju i izvode animatori, do sastavljanja liste muzičkih numera.

Takođe, veliki izbor igračaka, lopti, penjalica i tobogana, namijenjenih predškolskom uzrastu, posjeduju sve bolje opremljene dječije igraonice. U posljednje vrijeme postaju posebno aktuelne one koje u svojoj ponudi imaju i osvjetljenje kao u diskoteci, čime se njihov prostor pretvara u plesni podijum za proslavu rođendana u nižim razredima osnovne škole.

Mogućnosti koje pružaju dječije igraonice su široke i raznolike, i zato se većina roditelja s razlogom danas opredjeljuje za njih. Stan ostaje čist, djeca vesela posle dobre zabave, slavljenik srećan zbog dobre žurke, a roditelji zadovoljni što su mogli da priušte sebi malo uživanja. Još neke detalje u vezi sa organizovanjem dečijih rođendana možete potražiti ovde: http://www.igraonicebeograd.rs/srpski.

 

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Zapečene palačinke sa porilukom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.