Idealan outfit za matursko veče

Piše: Lida Marđonović

Ispit zrelosti se približava, a time i groznica maturske večeri. Djevojke i mladići traže idealan "It-Piece", onaj pravi komad odjeće za matursko veče. Maturanti i roditelji počinju brinuti o outfitu. Nje ni čudo, jer prelazak sa višegodišnjeg casual stila: farmerki, trenerki ili helanki na svečanu haljinu ili odijelo pravi je izazov i stilski i finansijski.

Idealan outfit za matursko veče

Na raspolaganju su vam dvije mogućnosti. Prva je da kupiš gotov model ili ready-to-wear haljinu odnosno odijelo za muškarce ili da Ti se sašije individualni outfit odnosno custome bespoke ili high fashion model. Francuzi to zovu haute couture a mi visoka moda. U oba slučaja ključno pitanje glasi: koji model odgovara mojoj figuri, tipu i endogenim bojama odnosno kako ostvariti ultimativni izgled dive ili džentlmena.

Zasijaj drugačije među ostalim zvijezdama!

O ukusima se ne raspravlja, to je jasno, ali kako dobiti najbolju verziju sebe odnosno kako zasijati drugačije među ostalim zvijezdama? Kod individualnih kreacija odgovor je jednostavan. Ovakve haljine se prepoznaju po salivenom kroju, pažljivo biranim materijalima, bojama i detaljima. Nasuprot tome, kod konfekcije Ti ne treba moć imaginacije, jer gotov model možeš probati odmah ili naručiti preko interneta. Ali oprez! Lako se može desiti da sutra na društvenim mrežama osvanu dvije iste haljine ili odijela i pokvare osjećaj jedinstvenosti.

Muški i ženski outfit

Dok muškarci najčešće biraju outfite sportske elegancije, jer im još uvijek pada teško da uskoče u takozvano "men-with-class" odijelo - čestitam svima koji se usude -maturantice većinom biraju svečane, večernje, odnosno koktel haljine. Ako se odluče na individualnu kreaciju, najčešće dolaze sa fotografijom željenog modela ili su potpuno neodlučne i umorne od gomile savjeta rodbine i društva. Sljedeća razlika je u količini kože koju žele da pokažu - neke više a neke manje. Za malu maturu obično biraju pufnaste i kratke haljine do koljena sa srcastim izrezom, dok se kod velike mature poštuje nepisano pravilo: što svečanija prilika, to duža haljina – razumije se i dekolte. Kod silueta, izreza, rukava i leđa imaju različite zahtjeve, iako i tu važe posebna pravila. Često se desi da izabrane boje zapravo ne odgovaraju njihovoj idealnoj pojavnoj slici i takva spoznaja stvara oduševljenje.

Fashion style I should apply

Moj prvi savjet za obje grupe ljubitelja bilo konfekcijske ili individualne mode, je da najprije odrede stil prema tipu ličnosti i karakternim osobinama. To može biti elegantan, romantičan, klasičan, opušten ili bilo koji drugi stil, samo da je svoj... Zašto? Zato što stil treba da diktira trend a ne obrnuto. Ako se prepustimo trendu, a nemamo dovoljno samopouzdanja ili iskustva, rizikujemo modne greške ili tzv. faux-pas koje primjećujemo tek kada dođemo na javnu scenu.

Postavlja se pitanje, kako se onda određuje pravi stil? Najbolji način je da najprije upoznamo sami sebe: ličnost, karakter, unutrašnja osjećanja, životne ciljeve. Dobar stil je uvijek rezultat sklada između unutrašnje spoznaje i spoljnih obilježja. Zato se kaže da je moda naša tiha poruka okolini bez obzira da li smo mršavi, lijepi, visoki ili zgodni.

Primjera radi, ako neko voli health goth subkulturu, koja predstavlja miks gotike i cyberpunk-a i koju najčešće percipiramo kao fetišizaciju odjeće i nevinosti, neka se usudi i iznese takav model. Zašto da ne? S druge strane, ko više voli romantičan stil, neka obuče duchesse haljinu za princeze ili ladylike haljinu u formi morske sirene. Ako preferirate klasično-elegantan stil, izaberite neki statement-piece sa idealnim krojem - da bude do kraja zategnuto. Djevojke koje uživaju u egzotičnom look-u, glancštof optici ili iridescence (svjetlucavoj) modi neka ponesu modele sa upadljivim bojama ili sjajnim i šljaštećim materijalima. Danas raste broj djevojaka koje preferiraju tzv. transparent look ili providnu odjeću odnosno bodyfashion kao provokativan i zavodljiv stil, koji podjednako ostavlja bez daha i muškarce i žene. Djevojke koje vole lepršav, boho-chic stil i nostalgičnu odnosno vintage ili retro-look modu, imaju takođe pravo da se na taj način modno izraze. 

Nema monture bez prave figure

Sljedeći savjet je da pažljivo utvrdite figuru odnosno tjelesnu formu. 60% djevojaka ima formu kruške koja je ujedno i najzastupljenija u konfekcijskoj ponudi. Međutim, postoji još 11 drugih tjelesnih formi koje treba znati i provjeriti kako bi naš model stajao savršeno. Vjerovatno ste već čule za njih: stub, lizalica, kornet, pehar, cigla, jabuka, vaza, pješčanik, violončelo, čunj i zvono. Svaka od njih zahtjeva poznavanje stilskih i krojačkih tajni kako bismo dobili idealnu monturu, iako generalno pravilo važi da se ne prikrivaju nedostaci, nego ističu prednosti. 

Mladost, svježina i prirodna ljepota u prvom planu

Matursko veče je party na kojemu bi trebalo istaći mladalačke boje, svježinu, prirodnu ljepotu i inspirativan look.

Jedan idealno skrojen, neodoljiv korset, koji, nošen outwear ili spolja, ne služi samo da drži i odvaja torzo, učiniće da opet zapališ korzo kada ga obučeš uz farmekre, šorc ili kratku suknju. Ako izabereš svečanu ili koktel haljinu, kraću do koljena, dovoljno je da istakneš samo jedan detalj, npr. izrez ili leđa. Mala crna haljina je uvijek zlatni pogodak ili tzv. styling-allrounder koji ne izlazi iz mode i koji je pravi džoker u ormaru. Međutim, ona je više za formalnije koktele sa tzv. "Black-Tie Dresscode-om" a i noćne fotografije neće biti dobre ako ne postoji idealno osvjetljenje.

Visoke i mršave djevojke će izgledati glamurozno u tzv. mermaid silueti koja podsjeća na peraja morske sirene. Djevojkama sa više oblina bolje će stajati empire haljine, čiji je struk visok a suknja slobodno pada. One koje se odluče za jednostavnije haljine, mogu takođe postići finalni touch elegancije i glamura uz pomoć nakita, minđuša ili narukvica i odgovarajućih modnih detalja. Nemojte samo da elegantna clutch tašnica u kojoj nosite telefon, novac, ključ i šminka, bude u boji cipela, jer je to postalo dosadno.

Uz elegantne haljine idu i raskošne frizure i pažljiv make-up kako biste istakle lice, vrat i zaokružile gala-look. Štikle su takođe must-wear ili nešto što obavezno morate nositi ali vodite računa da izaberite takav model u kojemu se može ujedno i plesati. Nema nikakvog smisla da provedeš matursko veče u ćošku sa bolovima u nogama ili da nosiš rezervne starke i baletanke za drugi dio večeri. Osim toga, oštetićeš dugu haljinu na rubovima ako se bude vukla po podu.

Koliko košta idealna maturska haljina?

Kao i sve u životu, kvalitet ima svoju cijenu. Ako imate konformistički mainstream ukus, kao većina modno osviješćenih pripadnica ljepšeg pola, kvalitet će biti ključni motiv da se razlikujete od drugih. Hedonistkinje koje su oduševljene modnim brendovima, platiće zapravo njihova obećanja iz reklamnih poruka. Svestrane i samouvjerene osobe, koje su obično veliki individualisti, biraju najčešće individualni dizajn i outfit. Nasuprot njima, najveći broj osoba su pragmatični i cjenovno osviješćeni potrošači, koji su svrsishodno orijentisani i koji zadovoljstvo nalaze upravo u povoljnoj kupovini.

Preuzmi ovdje LidaMard StyleGuide za maturantice i otkrij svoju tjelesnu formu!

Lida Marđonović je modna kreatorka odnosno krojačica visoke mode i vlasnica modnog brenda LidaMard iz Kotora. Atelje (2013.) stoji za izvrsnost i rješenja iz jedne ruke. Glavni moto glasi: "Outfit bez granica. Poželi i obuci. Dobiješ što vidiš". Svaki proizvod je unikat. Ključne vrijednosti LidaMard brenda su: vrhunski dizajn, bolji kvalitet, prvoklasna odjeća, individualna usluga, bolje savjetovanje, pojedinačna proizvodnja, dugoročna nosivost, veća pouzdanost u naručivanju, tačnost i prvoklasna briga o klijentima.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Za posvjetljivanje...

RECEPT
DANA

Lovačke šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.