Kolagen – nestaje vremenom, ali ne mora biti nepovratno

Sve do 25. godine naš organizam luči kolagen međutim, nakon toga njegova produkcija u tijelu pada za 2% na svakih godinu dana. Kod mlađih osoba koje se bave sportom i izložene su jakim naporima ili velikom stresu, nedostatak postaje primjetan i ranije. Jedan mali dio može se nadoknaditi pravilnom ishranom, ali to nije dovoljno. 

Kolagen – nestaje vremenom, ali ne mora biti nepovratno

Nesrazmjerna je potrošnja i količina koje se mogu nadoknaditi, tako da je potrebno vrlo često konzumirati ribu, meso, zeleno povrće, supe i sl. i opet bi našem organizmu falilo kolagena. Iz tog razloga, ukoliko ne preduzmemo nešto na vrijeme, zalihe se mogu smanjiti i na 50%.

Za šta je potreban?

Kolagen je jedan od najneophodnijih proteina koji učestvuje u izgradnji tetiva, ligamenata kostiju, kože, kose, noktiju. On, takođe, izuzetno dobro utiče na jetru i želudačne puteve, tako što pomaže u sintezi želudačnih kiselina, jer u sebi već sadrži amino – kiseline. Odlično djeluje na crijevnu floru, tj. mikrobiome i poboljšava varenje. U njemu postoji glicin koi je vrlo popularan u svijetu fitnesa, jer ubrzava sintezu kreatina koji mišićima daje snagu i povećava  njihov volumen. Glicin je neophodan suplement u terapiji za regulisanje povišenog homocisteina i za očuvanje moždane mase.

Kolagen vrlo pozitivno utiče na opšte stanje organizma kod žena u menopauzi. Preventivno sprečava osteoporozu, pa čak i na dodavanje kilograma. U stomatologiji,  izuzetno povoljno djeluje na jačanje desni i preporučuje se osobama koje imaju problem sa paradontopatijom ili krvarenjem desni, bez obzira na to da li je ono izazvano iritacijom nakon pranja zuba ili desni odreaguju sami od sebe.

Nedostatak ostavlja posljedice

Kako je od velikog značaja za funkcionisanje cijelog organizma, nedostatak može dovesti do raznih poremećaja i promena u tijelu. Nedostatak se odražava na:

  • Slabost u tkivima, jer im je kolagen strukturna potpora;
  • Kožu, kosu i nokte - koža je naborana i beživotna, kosa je suva, tanka i opada ili slabo raste, nokti su krti, meki i lako se lome ili listaju;
  • Ligamenta, tetive, vezivna tkiva, zglobne površine;
  • Mišići su slabi, bez snage i tonusa;
  • U predjelu zglobova, javlja se bol, reumatične promjene, promjene u vidu deformiteta ili oslabljena pokretljivost;
  • Hormonski disbalans (zbog nedostatka amino-kiselina iz kolagena) dovode do poremećaja rada štitne žlezde, nadbubrežne žlezde i pankreasa.

Kako pojačati zalihe u organizmu

Postoji ukupno oko 20 različitih vrsta kolagena. Najpogodnijim za nas se smatra riblji, zato što se najbolje resorbuje i najpribližniji je ljudskom kolagenu. Pored toga je i najčistiji. Od svinjskog ili goveđeg, riblji je čak deset puta djelotvorniji. Koliko god da konzumiramo mesa, bjelanaca, domaćih čorbica, zeleniša, ribe, pasulja, luka, paradajza, tropskog voća,... zalihe u našem organizmu se neće stvoriti ili neće biti dovoljne.

Zato je neophodno kolagen dodavati posebnim suplementima i tako pomoći našem telu da ga sačuva u dovoljnoj mjeri. Supstanca koja se konzumira mora biti usitnjena do 2000 daltona, kako bi uspjela da pređe crijevnu barijeru i kako bi kolagen dospio do mjesta svog prirodnog djelovanja. Zato se on mora uzimati u tečnom obliku ili u obliku usitnjenog praška. Zato ga je  je potrebno uzimati u periodu od tri mjeseca i to najbolje pred spavanje.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.